Kultura

Koncert za pamćenje Andree Kantua- U Foči sam našao ljudskost i toplinu

06.06.2022 | 13:21 Koncert za pamćenje Andree Kantua- U Foči sam našao ljudskost i toplinu

Italijanski pijanista Andrea Kantu, koji u Foči studira medicinu, za toplinu i ljudskost kojom je, kako ističe, svakodnevno obasut u gradu na Drini i Ćehotini, svojim novim sugrađanima podario je koncert klasične muzike.

Nakon nastupa u velikim muzičkim salama u Milanu, Parizu, Londonu, Briselu i drugim evropskim metropolama, Kantu je zasvirao klavir i u sali Gradskog pozorišta u Foči, gdje se predstavio djelima Frederika Šopena.

Od opuštajućih dionica, preko brzih i veselih ritmova do dramatičnih tonova, Kantu je energičnim nastupom sa izraženom emocijom, pokazao veliku raskoš svog talenta, a publici je nešto više od jednog sata koncerta proletjelo “kao dlanom od dlan”.

Mladi italijanski pijanista, koji je nakon završene muzičke akademije u rodnom Komu u Italiji, usavršavanje nastavio na postdiplomskim studijama u Parizu i Londonu, a uz to je stigao da završi i pravni fakultet u Milanu,  rekao je Radio Foči da je veoma zadovoljan i srećan što je mogao da podari publici novo iskustvo.

“Osjećao sam neku vrstu zajedništva sa publikom, bila je prekrasana atmosfera i ovo što smo večeras doživjeli je jedinstveno i novo iskustvo i za mene i za publiku”, rekao je Kantu.

U publici je bilo i njegovih kolega sa Medicinskog fakulteta, profesora i prijatelja koje je stekao u Foči. On priznaje da je mnogo drugačije i na neki način teže svirati u manjoj sali pred poznatima.

“Osjećam se veoma blisko i povezano sa publikom i više sam zabrinut da li ću ispuniti njihova očekivanja za razliku od velikih sala gdje su uglavnom nepoznati ljudi, kada nemam taj osjećaj- tada samo mislim da uradim dobro posao, da se maksimalno koncentrišem na djelo, potpuno je drugačija koncepcija”, prenosi utiske Italijan.

Kantu kaže da djelo Frederika Šopena koje je svirao jeste izuzetno zahtjevno i iscrpljujuće, ali da on uvijek svira sa punom posvećenošću.

“Svako djelo koje sviram nije samo umjetnički komad, već dio mog života,  uvijek dajem sebe u potpunosti, koncentrisan sam na svaku notu i na svaki trenutak, to je moj način sviranja.  Nažalost, umjetnici danas sve češće samo odrađuju posao bez previše unošenja”, konstatuje Kantu.

Nakon završene muzičke akademije i sticanja master diplome u Londonu, te završenog pravnog fakulteta, ovaj neobični mladić odlučio je da napravi veliku promjenu u životu i da upiše medicinu u Foči.

“Ponekad mi ne znamo razloge za nešto što nam se dešava u životu, ali ništa nije slučajno. Nakon života u Italiji, Parizu i Londonu, osjetio da mi je potrebna promjena, došao sam ovdje i srećan sam zbog toga. Imao sam dosta opcija za studiranje u nekoj drugoj zemlji, izabarao sam da studiram u Foči i ovdje sam našao sve što sam tražio i više od toga- našao sam ljudskost, gostoljubivost, toplinu ljudi i zaista se ovdje osjećam dobro”, iskren je Kantu.

On objašnjava da su muzika i medicina i te kako povezani i da se muzika u drevna vremena rodila iz jedne vrste medicine, jer se koristila kao terapija u liječenju.

Muzika i medicina, smatra, služe za dobrobit čovječanstva, a on u budućnosti, između ostalog, namjerava da se bavi muzikoterapijom u liječenju pacijenata.

Obećao je da ovo nije njegov posljednji koncert u Foči, te da mu je namjera da , kao što je to radio u sredinama u kojima je živio, pokrene neka kulturna dešavanja, poput festivalskih svečanosti, na koja bi dovodio svoje prijatelje muzičare, samo što bi trebalo nabaviti bolje koncertne instrumente.

Jedan od posjetilaca Dara Radović kaže da je izvođač fantastičan i da je publici velika čast što je svirao u Foči.

“Svirao je srčano, baš iz dubine duše. Kompozicije su bile veoma zahtjevne, teške, to se prepoznalo, oduševljeni smo”, rekla je Radovićeva.

Profesor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva Rade Radović, koji je bio u publici, ocjenjuje da je kompletan nastup bio na visokom umjetničkom nivou.

“Evidentno je da je mladi pijanista iz Italije izuzetno darovit. Kroz dva velika ciklusa- preludijuma Šopena, iskazao je osnovnu crtu muzike koju je svirao, a to je ta poetsko-lirska karakteristika koja je prožeta kroz sve te preludijume veoma raznokarakterne”, rekao je Radović.

Aplauz tek na kraju

Publika nenaviknuta na ovu vrstu muzičkih dešavanja, već u uvodnom dijelu, na kratkim pauzama, odnosno muzičkim prelazima, požurila je sa aplauzima, pa je simpatični Italijan morao da interveniše. Okrenuvši se prema posjetiocima, posavjetovao ih je uz osmijeh da dlanove čuvaju za kraj koncerta.

„Kantu je uspio da nedovoljno edukovanu publiku natjera da sluša koncert i kako se bližio kraju sve više su slušali i to je glavna misija koju je ispunio“, rekao je profesor Rade Radović.

A na kraju koncerta, koji je, kako reče Andrea bio jedinstveno iskustvo i za njega i za publiku, mladi umjetnik nagrađen je gromoglasnim i više nego zasluženim aplauzom.

Andreina svestranost

Tridesetogodišnji umjetnik iz Italije klavir svira od šeste godine, diplomirao je na Konzervatorijumu “Đuzepe Verdi” u rodnom Komu, nakon čega je muzičko usavršavanje nastavio u Parizu i Londonu, gdje je stekao master diplomu u oblasti muzičkog izvođenja.

Kantu je završio i pravni fakultet na Univerzitetu Pavija, a trenutno studira i medicinu na engleskom jeziku u Foči.

Nastupao je u brojnim poznatim dvoranama, između ostalih, u Milanu, Parizu, Londonu, Briselu, Pjaćenci, Salcburgu i osvajač je brojnih prvih nagrada na međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Kantu je osnivač i umjetnički direktor Međunarodnog festivala pijanista na jezeru Leko.

Ovaj svestrani mladić posjeduje i zanimljivu kolekciju klavira, uključujući jedan od tri Rosinijeva pronađena klavira, na kojima svira recitale.

Podijelite vijest: