Vijesti

Podrška manjim poljoprivrednicima da dostignu prag za podsticaj

19.10.2021 | 16:04 Podrška manjim poljoprivrednicima da dostignu prag za podsticaj

Pravilnik za ostvarivanje poljoprivrednih podsticaja opštine Foča, koji je ove godine znatno izmijenjen, smanjenjem praga, dopunjen je danas novim vidom podrške za inicijalni razvoj nedovoljno razvijenih gazdinstava u oblasti stočarstva, da bi im se pomoglo da dostignu neophodni uslov za ostvarivanje podsticaja.

Pravo na novčanu podršku do 2.000 KM za povećanje stočnog fonda prioritetno će moći da ostvare demobilisani nezaposleni borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca, koji posjeduju poljoprivredno zemljište ili ugovor o njegovom korišćenju, a ne ispunjavaju uslove o broju grla potrebnih za podsticaj.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da je pravilnik prethodno izmijenjen i prilagođen uslovima poljoprivredne proizvodnje u Foči, te da se na tome nije stalo, pa je raspisan dodatni stimulans za boračke kategorije.

„Cilj je da ljude koji nemaju ništa ili imaju zanemarljiv stočni fond, ili simboličan, da dođu do one granice da bi mogli da ostvare uslove opštinskog pravilnika za podsticajna sredstva. Ljudi koji proširuju stočni fond, koji žele da se vrate na selo da osnuju gazdinstva, moći će da konkurišu za ova sredstva, a isključivo se odnosi na ljude koji su najugroženiji- na nezaposlene borce, ratne vojne invalide, porodice poginulih“, rekao je Vukadinović.

Dopuna pravilnika objavljena je danas i za osam dana stupa na snagu, a zahtjevi će se primati do kraja novembra.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Olivera Elez kaže da su dva glavna kriterijuma, pored toga što se ova mjera prioritetno odnosi na boračke kategorije, da imaju uslove za bavljenje stočarstvom i da njihova novčana primanja spadaju u minimalnu kategoriju, a to je 350 KM po domaćinstvu ili 150 KM po članu.

„Dokumentacija koju je potrebno dostaviti je samo ona koja potvrđuje ta dva uslova, da imaju gazdinstvo- bilo posjedovni list, bilo ugovor o zakupu, i potvrdu o primanjima. Jednostavna dokumentacija koja se brzo može prikupiti“, navela je Elezova.

Ona je dodala da su pojedinačni iznosi ograničeni na 2.000 KM, a ukupna sredstva po ovoj dopuni na 30 odsto od ukupnih podsticajnih sredstava za poljoprivredu za ovu godinu.

„Za 2.000 KM mi smo računali da se može nabaviti desetak ovaca, što je najteži uslov za manja domaćinstva koja se bave ovčarstvom, ali ne tako intenzivno, pa ne ostvaruju prag od 60 ovaca za podsticaj od minimalno pet maraka po grlu“, rekla je Elezova.

Ona je podsjetila da je opštinski pravilnik o podsticajima u poljoprivredi ove godine znatno izmijenjen, pa su uslovi sada dosta niži u odnosu na republički i prethodni opštinski pravilnik, čime je većem broju poljoprivrednih gazdinstava omogućeno da ostvare podsticaj.

Tako je, između ostalog, broj grla potrebnih za podsticaj smanjen na 60 ovaca, pet krava, 30 košnica…

„Spuštanjem donjeg praga, želimo da intenziviramo ona domaćinstva koja se još uvijek bave poljoprivredom, da se ne desi da se broj grla i dalje smanjuje, a tu su naravno i podsticaji za voćare. Podsticaji za ulaganje u plasteničku proizvodnju su 30 odsto za komercijalna, 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva od investiranih sredstava, a plastenik ne može biti manji od 100 metara kvadratnih“, istakla je Elezova. Za većinu podsticaja krajnji rok za prijavu je 31. oktobar, dok se zahtjevi za premije za mlijeko i za podsticaje za štalske kapacitete primaju do 31. decembra. 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: