Obrazovanje

Fočanski profesor Mihailo Milikić napisao udžbenik za srednjoškolce

08.11.2021 | 17:46 Fočanski profesor Mihailo Milikić napisao udžbenik za srednjoškolce

Dvadesetšestogodišnji Mihailo Milikić, profesor zdravstvene njege u fočanskom Srednjoškolskom centru, napisao je udžbenik zdravstvene njege za učenike prvih i drugih razreda srednjih medicinskih škola za zanimanja medicinski tehničar i akušersko-ginekološki tehničar koji će od naredne školske godine biti uvršten u nastavni plan i program u Srpskoj.

Udžbenik je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a od maja naredne godine biće dostupan u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske.

Mladi Fočak u svom prvom udžbeniku na sistematičan i vrlo pregledan način prikazao je sve postupke i procedure koje se sprovode u službi zdravstvene njege, a koje obavljaju medicinske sestre i tehničari. U osamnaest poglavlja Mihailo je smjestio sve što jedan medicinski tehničar treba da zna od trenutka prijema pacijenta, provođenja svih dijagnističko-terapijskih procedura, pa sve do rehabilitacije i otpusta pacijenta sa bolničkog liječenja.

Na ideju da napiše udžbenik Milikić nije došao slučajno. Tokom studija na Medicinskom fakultetu u Foči, na smjeru Zdravstvena njega, primijetio je nedostatak stručne literature. Počeo je da istražuje, piše i objavljuje naučne i stručne radove. Po završetku fakulteta obavlja i pripravnički staž u Univerzitetskoj bolnici, a potom dobija posao kao profesor zdravstvene njege u Srednjoškolskom centru u Foči. Nauka plus iskustvo dovoljni su bili da se odvaži na pisanje udžbenika. Aktivno je radio posljednjih godinu dana, uklapajući sve svoje radove u jednu stručnu cjelinu.

-Poseban akcenat u udžbeniku stavio sam na primjenu terapije u bolničkim ustanovama. Kod nas ljekari ordiniraju terapiju, a medicinske sestre je aplikuju. Bavio sam se dijagnostičkim procedurama, objasnio sve metode detaljno, uz jasno navođenje zadataka i dužnosti medicinskih sestara, od pripreme pacijenta za takve intervencije, pa sve do benefita na primjer radioloških pretraga, rezultata. Sve tekstove prati niz autorskih slika, postoji više od 80 slika u udžbeniku uz sva prateća pojašnjenja i šeme. Posebnu pažnju posvetio sam temi vitalna ugroženost bolesnika. Uglavnom, nastojao sam da detaljno pojasnim sve procedure zdravstvene njege, za koje sam primijetio da nisu dovoljno jasne, imajući u vidu činjenicu da je uloga medicinskih sestara i tehničara od ogromne važnosti za liječenje pacijenata-rekao je Milikić.

Milikićev udžbenik pozitivno je ocijenila struka. U skladu je sa svim savremenim tokovima medicinske nauke i prakse. Odobren je od strane resornog ministartsva, a od naredne školske godine izučavaće ga učenici prvih i drugih razreda medicinske škole za zanimanja medicinska sestra/tehničar. Među recenzentima knjige je i profesor Medicinskog fakulteta u Foči, dr Milivoje Dostić.

-Već desetine godina na našim prostorima postoje problemi sa stručnom literaturom iz oblasti zdravstvene njege. Otuda velika hrabrost mladog autora da se uhvati u koštac sa naukom i napiše udžbenik. Ovaj udžbenik je jedno veliko osvježenje i velika pomoć učenicima u srednjim medicinskim školama. Nadam se da će mladi kolega prirediti još stručnih izdanja, jer je zdravstvena njega veoma važan segment u društvu, a uloge medisinskih sestara i tehničara su od neprocjenjive važnosti-rekao je Dostić.

Udžbenik mladog Fočaka, osim profesora Dostića, stručno su ocijenile profesor dr Sanja Marić sa Medicinskog fakulteta u Foči i dr Dijana Divčić Lučić, specijalista infektolog Univerzitetske bolnice u Foči.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: