Vijesti

Dobrom koordinacijom Civilne zaštite Foča i LOT tim Slovačka iz Foče brzo evakuisana povređena planinarka.

21.11.2021 | 13:27 Dobrom koordinacijom Civilne zaštite Foča i LOT tim Slovačka  iz Foče brzo evakuisana povređena planinarka.

Civilna zaštita Foča, oko 15h časova zaprimila je poziv da je na planini Lelija zenska osoba zadobila povrede noge, te da postoji mogućnost čak i unutrašnjeg krvarenja.

CPo prijemu informacija, Civilna zaštita Foča, zbog mogućnosti pogoršanja povređene, kontaktirala je Helikopterski servis Republike Srpske, kako bi u što kraćem roku pružili pomoć povređenoj. Zbog nemogućnosti da lete u noćnim uslovima, Civilna zaštita Foča kontaktirala je LOT tim Slovačka, sa kojima ima dobru saradnju, da u akciju evakuacije povrijeđene krene helikopter EUFOR-a. Brzom koordinacijom, helikopter EUFOR-a, evakuisao je povređenu planinarku. U toku pregovora za angažovanje helikoptera, ekipa Speleospasilačke službe RS - stanica Foča, koja je bila upućena u pružanje pomoći povređenoj planinarki u slucaju da helikptrska evakucija ne bude realizovana. Po potvrdi informacija o polijetanju helikoptera, ista je vraćena. Povrijeđenu planinarku po dogovoru kolege iz grupe su prenjeli na lokaciju pogodnu za slijetanje helikoptera, i pripremili teren za slijetanje istog. Pomoć povrijeđenoj ponudili su i clanovi Planinarskog društva Lelija iz Kalinovika, kao i Spasilački klub Wolf iz Foče, koji su u međuvremenu stigli na lice mjesta.

Podijelite vijest: