Obrazovanje

SŠC Foča: Učenici čuli potresno svjedočenje o vožnji pod dejstvom alkohola

25.11.2021 | 12:55 SŠC Foča: Učenici čuli potresno svjedočenje o vožnji pod dejstvom alkohola

Učenici završnih razreda Srednjoškolskog centra u Foči danas su se kroz potresno svjedočenje Dejana Trninića, koji je prije 22 godine teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, mogli upoznati koliko je važno poštovati saobraćajna pravila.

Predavanje je održano u okviru kampanje “Kad se život preokrene” Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske i Centra za profesionalnu rehabilitaciju iz Banjaluke.

Dejan Trninić danas se kreće uz pomoć štaka.

Kao devetnaestogodišnjak imao je tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je povrijedio kičmu, nakon čega je četiri godine proveo u invalidskim kolicima.

“Djelimično sam se oporavio i dan danas snosim posljedice te saobraćajne nezgode. Vozio sam pod dejstvom alkohola, nisam bio vezan, a s obzirom da sam tada bio njihovog uzrasta, kroz to svoje iskustvo želim da se obratim učenicima, da ih upozorim na sve ono što ih očekuje kada postanu mladi vozači”, rekao je Trninić.On je budućim vozačima poručio da vozačko iskustvo stiču polako, poštujući pravila, a prije svega da izbjegavaju vožnju pod dejstvom alkohola, da poštuju ograničenja brzine i da ne koriste mobilni telefon u vožnji.

Nikola Torbica iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske kaže da predavanja učenicima, koji su na pragu polaganja vozačkih ispita, drže u saradnji sa licima sa invaliditetom, koja su za to prošla posebnu obuku.

“Smatramo da kada neko ko je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi ispriča svoju životnu priču, ostavlja na učenike mnogo jači utisak i dosta utiče na njihovo kasnije ponašanje u saobraćaju. Naravno, kroz cijelu prezentaciju pričamo i o elementima bezbjednosti saobraćaja, na šta posebno moraju da obrate pažnju da bi bili bezbjedniji”, naveo je Torbica.

Na kraju predavanja učenicima su podijeljene “pijane naočare”, da bi im se na praktičan način približilo kako alkohol utiče na organizam i koje sve motoričke sposobnosti gube pri upravljanju vozilom u pijanom stanju.

Predavanja su prije Foče održana u Trebinju i Bileći, a naredno je u Višegradu.


Predviđen je obilazak 15 opština i gradova u Srpskoj. 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: