Vijesti

Dobrodošlica za studente iz Italije, Egipta i zemalja regiona

07.12.2021 | 14:51 Dobrodošlica za studente iz Italije, Egipta i zemalja regiona

Studenti iz Italije i Egipta, te zemalja u regionu, od novembra redovno pohađaju nastavu medicine na Medicinskom fakultetu u Foči, prvoj visokoškolskoj ustanovi u Srpskoj koja je lani uvela studijski program na engleskom jeziku. Prijem dobrodošlice stranim studentima u Foču priredio je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Dvadesetčetvorogodišnji Muhamed Nurudin iz dalekog Egipta stigao je na studije u Foču. Stanovnika zemlje faraona i piramida za kratko vrijeme oduševila je jedinstvena fočanska priroda, gostoprimstvo ljudi, kao i kvalitet nastave.

 

-Prvu godinu sam studirao u Nišu, zatim sam se prebacio na drugu godinu ovdje u Foču. Mogu da kažem da postoji velika razlika između Niša i Foče u organizaciji nastave, u Foči su profesori veoma profesionalni-primijetio je Nurudin.

Uslovima studiranja u Foči zadovoljan je i brucoš Andrea Kantu iz Italije.

-Radujemo se i ostalim iskustvima koja nas očekuju. Mjesto je zadivljujuće, sa prelijepim prirodnim atrakcijama, ali došli smo da učimo, to je naš prvi i osnovni cilj, a sve ostalo dolazi poslije – rekao je Andrea.

Dobrodošlica i opredijeljenost za svaki vid podrške i pomoći stranim studentima stigla je od načelnika opštine Milana Vukadinovića.

-Studentima smo poželjeli dobrodošlicu, želimo da im poručimo da se u Foči osjećaju kao kod kuće i da im za sve ono što im lokalna uprava može ponuditi stojimo na raspolaganju, kako njima, tako i Medicinskom fakultetu-rekao je Vukadinović.

Studij medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči trenutno pohađa devet studenata iz Italije i Egipta i šest iz zemalja u regionu. Po završetku viznog postupka, pridružiće im se još trinaest studenata iz jugoistočne Azije, mahom iz Indije i Bangladeša, koji za sada nastavu prate „onlajn“.

-Prošle godine smo isprobali organizaciono sve stvari i dobro nam je poslužila da budemo spremni za ovu godinu i sada to sve ide tečno. Studenti su zadovoljni, profesori, takođe, sa ambicioznošću studenata, polažu se već prvi kolokvijumi. Ovo je početak zahtjevnog procesa, koji je veoma ozbiljna referenca za Medicinski fakultet, i dobra stvar za jednu sredinu, gdje hoćemo da pokažemo da i u manjem gradu, kao što je Foča, može da se napravi multikulturna sredina koja veoma dobro funkcioniše i koja je primjer dobre prakse-rekao je dekan Fakulteta Dejan Bokonjić.

Predavanja stranim studentima drži uglavnom domaći nastavni kadar i eminetni profesori koji nastavu za medicinu na engleskom drže u Beogradu i Novom Sadu, sa kojima Medicinski fakultet u Foči ima dugogodišnju saradnju.

Pored toga što su obezbijeđeni svi uslovi za nesmetano odvijanje nastave na engleskom jeziku, rukovodstvo Fakulteta u saradnji sa ovdašnjim Studentskim domom pobrinulo se i za kvalitetan smještaj i ugodan boravak stranih studenata.

-Studenti iz inostranstva smješteni su uglavnom u Studentskom domu i zadovoljni su i smještajem i ishranom. Naravno, izašlo im se u susret s obzirom da dolaze iz različitih regiona i u ishrani imaju različite navike, pa se za njihov jelovnik pravi posebna hrana-rekla je pomoćnik dekana za studije na engleskom jeziku Nedeljka Ivković.

Studijski program na engleskom jeziku traje šest godina. Cijena godine je 6.000 maraka, što je do sada najpovoljnije u regionu i Evropi.

 

Podijelite vijest: