Obrazovanje

Natalija Trivić: Škole u Foči bilježe dobre rezultate

29.12.2021 | 12:36 Natalija Trivić: Škole u Foči bilježe dobre rezultate

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić boravila je danas u Foči gdje je, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja opštine, razgovarala o realizovanim projektima u ovoj godini, kao i o planovima za narednu godinu.

Kako ističe Trivićeva, resorno ministarstvo u saradnji sa školama uspjelo je u ovoj godini da realizuje sve aktivnosti u skladu sa akcionim planom za reformu obrazovanja, gdje se izdvajaju obuke nastavnika o novim nastavnim planovima i programima, digitalizaciji i stručnom usavršavanju, što predstavlja primarni cilj Ministrstva prosvjete i kulture.

Trivićeva je istakla da su svi programski ciljevi rada u školama realizovani te najavila  povećanje plata u prosvjeti: „Od 1. januara svi prosvjetni radnici mogu da očekuju povećanje plata koje je četvrto u nizu u posljednje četiri godine. Danas smo ustanovili da sve škole u Foči bilježe dobre rezultate po pitanju takmičenja, uspjeha učenika ali i rada nastavnika“.

Trivićeva napominje da je epidemiološka situacija u školama na zadovoljavajućem nivou, te da su slučajevi zaraze virusom korona u školama sporadični: „U prethodnih mjesec dana broj zaraženih je u padu. Očekuje se nakon praznika povećan broj zaraženih i mi ćemo svakako pratiti situaciju. Bitno je da ovakva praksa sa izvođenjem nastave kroz redovan proces, uz direktan kontakt učenika i nastavnika koji je najbitniji,  a uz pojedinačnu izolaciju odjeljenja gdje je tri ili više učenika zaraženo, pokazala se kao dobra i pokazala kako škola može nesmetano da radi u vrijeme pandemije virusa korona“, zaključila je Trivićeva.

Na sastanku se razgovaralo o problemima škola i njihovim zahtjevima prema resornom ministarstvu, među kojima se izdvajaju oni infrastukturne prirode. Problem sa krovnom konstrukcijom ima Osnovna škola „Veselin Masleša“, kaže direktor škole Blaško Trifković: „Mi imamo specifičan problem sa krovom i nadamo se da ćemo u skorije vrijeme, u saradnji sa ministarstvom i lokalnom zajednicom, uspjeti da ga riješimo“, rekao je Trifković koji je dodao da se škola trudi, u saradnji sa Opštinom, da obezbijedi prevoz za sve učenike koji žive u udaljenijim mjesnim zajednicama.

Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, koju pohađa 42 učenika,  jedina je Bogoslovija Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj. Kako kaže rektor Bogoslovije, protonamjesnik Ljubomir Prijović, njihov cilj je poboljšanje uslova života i rada svih učenika škole. „Naša škola je internatskog tipa i tu učenici borave devet mjeseci u godini. Zbog toga, veoma nam je bitno da, zajedničkim snagama, poboljšamo uslove kako bi naši đaci dobili što bolje obrazovanje i vaspitanje. Bogoslovija ima veliku ulogu u našem narodu, jer svi sveštenici kada se rukopolože oni su upravo učitelji svakog pravoslavnog čovjeka i pravoslavne duše. Ono što nauče u Bogosloviji to nose kroz cijeli život i to primjenjuju u svom pastirskom radu sa narodom“, rekao je Prijović.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj u prvom polugodištu završava se u četvrtak, 30. decembra. Zimski raspust trajaće do petka 21. januara.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: