Vijesti

Večeras pijukanje, sutra vatromet, a na Božić prvi put lomljenje česnice

05.01.2022 | 10:42 Večeras pijukanje, sutra vatromet, a na Božić prvi put lomljenje česnice

Starim narodnim običajem pijukanja, u Hramu Svetog Save u Foči večeras će biti najavljen dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

U saradnji sa Crkvenom opštinom, četvrtu godinu u nizu ovaj običaj organizuje Dječija igraonica „Zvjedica Klincograd“, a ove godine u okviru manifestacije “Zima u Foči”.

Iz godine u godinu, sve više fočanske djece dolazi na „pijukanje“ da oponašenjem pilića u slami razasutoj po hramu skupljaju slatkiše, kojima ih zasipaju sveštenici.

Iz Igraonice „Zvjedica Klincograd“ pozvali su djecu da sa roditeljima dođu u Hram Svetog Save na večernju službu koja počinje u 18,00 časova, a pijukanje je u nastavku, oko 18,30.

Zbog velike gužve na Badnje veče, ovaj događaj se organizuje dan ranije – na Tucindan.

Ispred Hrama Svetog Save sutra će, na Badnje veče, biti organizovan kulturno-umjetnički program i vatromet, najavljeno je iz opštine.

Nakon večernje službe, koja počinje u 18,00 časova, i tradicionalnog nalaganja badnjaka u 18,30, lokalna uprava i Crkvena opština zajedno će organizovati kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati guslari i pjevačke izvorne grupe.

Nastupiće članovi Guslarskog društva „Herceg Šćepan“ i muških izvornih grupa „Plavi neveni“ i „Ognjišta“.

Uz svjetslost badnjaka, nebo iznad Foče obasjaće vatromet.

U ovom hramu na Božić će prvi put biti organizovano lomljenje božićne česnice.

Kako je najavljeno iz opštine, lomljenje česnice je nakon večernje službe na Božić, u petak 7.januara u 18,30 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: