Obrazovanje

OŠK “9. januar” debitovao na Prvenstvu Evrope- nagrada za uspješnu godinu

05.01.2022 | 13:04 OŠK “9. januar” debitovao na Prvenstvu Evrope- nagrada za uspješnu godinu

Omladinski šahovski klub „Deveti januar“ iz Foče učestvovao je na Evropskom prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu u Novom Sadu, što je, kao ističu u ovom klubu, bila nagrada njihovim članovima za izuzetno uspješnu godinu.

Na takmičenju, koje je održano u Hotelu „Park“, učestvovalo je oko 500 takmičara iz 29 zemalja, među njima i 11 djece iz Foče.

Trener ekipe iz Foče Radan Mimić ističe da im je na prvom mjestu bilo upoznavanje novih drugara i uživanje među najboljim igračima svijeta.

Održano je više različitih takmičenja.

„Pored samog igranja šaha djeca su mogla da isprobaju svoje znanje engleskog i ruskog jezika i vide značaj učenja stranih jezika. Start nije bio baš najbolji. Stegnuta igra i prevelika trema su na prvom takmičenju uzele danak. Poslije početnih nekoliko poraza, tek od polovine turnira smo pokazali šta znamo. Ipak, to nije bilo dovoljno da se napravi neki ozbiljan rezultat, a najbolji plasman je bio 19. mjesto, što i nije malo kad uzmemo u obzir da je evropsko prvenstvo”, priča Mimić.

On navodi da su naredna dva takmičenja prošla sasvim korektno, pa je prva ekipa OŠK “9. januar” koja se takmičila u grupi do 18 godina završila na dvadesetom mjestu, dok je takmičenje u “blicu” donijelo dosta uzbuđenja.

„Sofija Mimić je u finišu turnira ostvarila šest uzastopnih pobjeda i zauzela fantastično 13. mjesto u Evropi. Na kraju treba istaći odličnu atmosferu svih dana takmičenja, da su svi naši igrači odigrali odlično čitavo takmičenje i da nam je debitantski nastup svima prijao. Poslije ovoga nam je svima jasno da je potrebno mnogo više ulaganja u ovaj sport, mnogo više truda i rada, kako bismo i mi mogli napraviti neki rezultat vrijedan evropskih i svjetskih razmjera“, smatra Mimić.

On se zahvalio svima koji su im pomogli da organizuju ovo putovanje i ispune san generacije koja je sebe, kako je istakao, izdigla iz svakodnevne političke i finansijske krize i pokazala da je moguće sa minimalnim sredstvima napraviti čuda.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: