Vijesti

Hram Svetog Save: Prvi put se lomila božićna česnica

08.01.2022 | 22:45 Hram Svetog Save: Prvi put se lomila božićna česnica

U Hramu Svetog Save u Foči, na radost brojne djece, ali i starijih vjernika, prvi put se lomila božićna česnica i to sa tri zlatnika.

Česnica, čiji je priložnik porodica Zlatka i Vesne Rašević i njihova pekara „Kroasan“, imala je više stotina pogačica u kojima su se, pored zlatnika, sa svojom simblikom koju nose krila i zrna pasulja, drvcad od badnjaka, novčići.

Česnice je bilo dovoljno za sve koji su došli na večernje božićno bogosluženje, a najmlađi su mogli i po nekoliko puta da se posluže i isprobaju sreću.

Petnaestogodišnja Anđela Pjević iz Kovačice kod Pančeva, koja je za Božić sa porodicom došla u Foču kod bake, imala je sreću da pronaše jedan od tri zlatnika.

„Bilo je odlično, nisam očekivala da ću pronaći zlatnik, jer do sada nikada nisam imala sreće i nikad ništa ne dobijem kad su neka izvlačenja ili nagrade. Nadam se da je ovo znak da će ovo biti srećna i lijepa godina za mene“, rekla je učenica prvog razreda Srednje tehničke škole iz Pančeva.

Čast da se u njegovom dijelu česnice nađe zlatnik imao je i sedamdesetogodišnji Radoslav Manojlović iz Foče.

„Skoro redovno dolazim na bogosluženja. Drago mi je da sam dobio zlatnik, ali bih više volio da ga je dobio neko od ovih dječaka i djevojčica i najvjerovatnije da ću ga pokloniti nekoj od djevojčica“, rekao je Manojlović.

Starješina Hrama Svetog Save Dušan Andrić kaže da je česnica jedan od brojnih srpskih običaja za Božić, a porodici Rašević je posebno zahvalio za česnicu.

On je istakao da za Božić Srbi imaju lijep običaj mirboženja.

„Suština mirboženja jeste da blagovijestimo svima tu radost o dolasku Gospoda Isusa Hrista i da podijelimo ono što nam je Gospod donio svojim dolaskom, a to je svakako mir Božji i ljubav“, naveo je Andrić.

Lomljenje česnice organizovano je na incijativu i uz podršku lokalne uprave, a u okviru manifestacije “Zima u Foči”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: