Kultura

Film o horu Rada Radovića u srijedu u fočanskom bioskopu

10.01.2022 | 13:12 Film o horu Rada Radovića u srijedu u fočanskom bioskopu

Dokumentarni film „Uzvišena pjesma“ o dirigentu i profesoru crkvene horske muzike Radu Radoviću i Kamernom horu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je on osnovao i 20 godina ga uspješno predvodi, biće prikazan u Centru za kulturu i informisanje, odnosno u bisokopu Doli bel u Foči u srijedu, 12. januara.

Film je urađen u produkciji BHRT-a, a njegovi režiseri su Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić.

„Jedan dirigent je 2001. godine pokrenuo studentski hor, ne sluteći da će prostoriju u kojoj održavaju probe uskoro zamijeniti najvećim svjetskim pozornicama i sa njih donijeti najznačajnija priznanja u domenu horske muzike. „Uzvišena pjesma“ je dokumentarni film o Kamernom horu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji već 20 godina počiva na volji, upornosti i neumornom radu”, navodi se u opisu filma.

Fočak Rade Radović završio je Rusku muzičku akademiju „Gnjesini“ u Moskvi 1997. godine, nakon čega je predavao u Srednjoj bogoslovskoj školi u Foči, a danas je redovni profesor crkvene horske muzike i harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Ja ovaj posao radim ne da bih ocijenio studenta, nego da bismo ušli u svijet muzike i da bismo pokušali i počeli da stvaramo“, riječi su Rada Radovića, kojima počinje film.

Premijera filma u Foči je u srijedu u 16,00 časova.

Ulaz je slobodan.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: