Zdravstvo

Pogoršana epidemiološka situacija u Foči

12.01.2022 | 18:23 Pogoršana epidemiološka situacija u Foči

Na području Foče epidemiološka situacija je pogoršana, u naglom porastu je broj pozitivnih na kovid, kao i onih koji se javljaju na pregled u respiratornu ambulantu Doma zdravlja. Visok je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih, što je za ljekare zabrinjavajuće.

Direktor Doma zdravlja u Foči, Miroslav Ristanović, precizirao je da je od 6. januara primijetan povećan broj pacijenata koji se javljaju u respiratorne ambulante sa simptomima kovida. Navodi da je tokom jučerašnjeg dana od 30 testiranih osoba, 17 bilo pozitivno.

-Tako da smo imali prvi put od početka pandemije 57 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih i to nas sve zabrinjava. Veliki je broj pacijenata ispred naših respiratornih i kovid ambulanti. Klinička slika u ovom talasu je drugačija, javlja se visoka temperatura nekoliko dana, suvi kašalj, grlobolja i malaksalost. Uglavnom je virus zastupljen kod mlađih osoba i srednje životne dobi, ima nekoliko i starijih, a uglavnom su zaražene nevakcinisane osobe, mada ima i vakcinisanih-naveo je Ristanović.

Dodaje da najveći broj lica pozitivnih na kovid ima blaže simptome i nalazi se u kućnoj izolaciji, te da u ovom talasu za sada nema upućenih na bolničko liječenje.  

-Najvjerovatnije da se sada radi o spoju delta i omikron soja virusa korona koji se jako brzo širi u odnosu na prethodne. Sve ranije proslave, praznici i boravak velikog broja ljudi u zatvorenim prostorima doveli su do naglog skoka broja oboljelih-pojasnio je Ristanović.

Građanima je savjetovao da izbjegavaju veće skupove i pridržavaju se epidemioloških mjera, nošenja zaštitne maske i izbjegavanja rizičnih okupljanja,  napomenuvši da je najbolje da se prilikom prvih simptoma prvo telefonom jave ljekaru porodične medicine, koji će ih uputiti šta dalje da rade.

-Apelovao bih na građane da se na preglede zakazuju svom porodičnom doktoru, telefonom pozvati i zakazati preglede u kovid ambulantama, kako se ne bio stvarale gužve, čekanja. Da se odazovu u zakazano vrijeme na pi-si-ar testiranje. Da ne uključuju sami antibiotike. Zamolio bih građane i da izbjegavaju trenutno redovne kontrole, rutinske laboratorijske nalaze i ostale preglede koji nisu hitni kako bi se izbjegavao kontakt u zatvorenom prostoru-rekao je Ristanović.

Iz Doma zdravlja pozvali su građane da pristupe besplatnoj vakcinaciji koja se može izvršiti bez zakazivanja u ovoj ustanovi jer je ovaj vid zaštite najbolji način da se zaustavi tok širenja pandemije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: