Kultura

U petak pozorišna predstava o Milunki Savić

17.01.2022 | 13:09 U petak pozorišna predstava o Milunki Savić

Glumica Vesna Stanković izvešće na sceni Gradskog pozorišta u Foči u petak, 21. januara u 19.00 časova monodramu „Milunka“ beogradskog teatra „Balkan novi pokret“.

Ovaj višestruko nagrađivani komad je svojevrsna ispovijest srpske heroine, jedine žene u svijetu odlikovane francuskim ordenom – Ratnim krstom sa zlatnom palmom, Milunke Savić.

Monodrama je nastala prema tekstu glumice Vesne Stanković, koja je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i osnivač „Balkan novi pokret“ teatra.

Režiju potpisuje Petar Stanojlović.

Priča počinje od Milunkinih djevojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnica sa dvije sestre, roditeljima i bolešljivim bratom.

Cijelog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umjesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić.

Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjena i njena tajna se otkriva.

Vojska staje uz nju; iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja dobija čak 12 medalja, a poslije demobilizacije rađa djevojčicu, usvaja još tri kćerke i više od tridesetoro djece hrani, podiže, školuje…

Poslije rata radila je kao čistačica u banci, pa u njenoj ispovijesti stoji sve o životu koji je prošla – od puške do metle.

Iz Gradskog pozorišta Foča napominju da osim punoljetne publike, predstavu mogu gledati i učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci.

Karte po cijeni 3 KM mogu se kupiti radnim danima od 7,00 do 15,00 časova u Muzeju Stare Hercegovine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: