Kultura

Otvorena izložba stripa- domaći autori čuvaju i šire devetu umjetnost

25.01.2022 | 12:25 Otvorena izložba stripa- domaći autori čuvaju i šire devetu umjetnost

Četvrta izložba stripa Srpske, koja predstavlja isječak rada 23 domaća strip crtača, stigla je i u Foču, u Centar za kulturu i informisanje, gdje će publika imati priliku da je pogleda u narednih sedam dana.

Izložba je plod rada Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“, koje već 15 godina velikim pregalaštvom ne samo da ne dozvoljava da se ugasi ova vrsta umjetnosti, već je sve više širi među mladim naraštajima i „regrutuje“ sve više i čitalaca i novih crtača.

Strip autor Srđan Salat iz Istočnog Sarajeva, član Udruženja „Deveta dimenzija“, kaže da je na izložbi predstavljen rad 23 najaktivnija strip stvaraoca.

„Na izložbi su segmenti njihovih radova, od svakog autora po jedna tabla. Teme su razne, neko radi po scenariju drugih autora, neko po svom scenariju“, kaže Salat.

Nekadašnji strip junaci stranih autora, poput Zagora, Velikog Bleka, Alan Forda, koji su vrhunac popularnosti imali osamdesetih godina prošlog vijeka i danas se mogu naći na kioscima, doduše, dosta se manje čitaju, a u Udruženju „Deveta dimenzija“ ističu da i njihovi autori prave zanimljive priče koje nalaze svoju publiku.

Doduše, nema ih na kioscima i dostupni su najčešće posredstvom Udruženja „Deveta dimenzija“- u njihovim prostorijama, na ovakvim izložbama ili internet porudžbama.

Građevinko, pas Žuća, Ježurko, Sicilijanac, Pilipenda, neki su od domaćih strip junaka.

Uz ratne priče iz davnih vremena, zastupljena je i tematika iz Drugog svjetskog rata, kao i aktuelna društvena zbivanja, a nije zaboravljen ni Divlji zapad i to na duhovit način što najljepše odslikava jedan od naslova „TOČeNo U PODNE“.

„Imamo dosta dobrih autora i dosta dobrih djela, trudimo se, crtamo, i sve je sada do publike koliko će se čitati stripovi, kvaliteta sigurno ima“, kaže Salat.

On je dodao da je ovo udruženje za sada izdalo dvije stripovjeteke, u kojima su kroz strip sličice dali novi život djelima Petra Kočića i Alekse Šantića.

„Prvu stripovjetku, po djelima Petra Kočića, preveli smo već na šest, sedam jezika, pokazala se veoma dobro, odnosno veoma dobro je prihvaćena, tako da smo nastavili dalje sa Šantićem i sa ostalima. Nadam se da će to zaživjeti da će svake godine ili svake druge, zavisi od uslova, izlaziti po jedna stripovjetka“, naveo je Salat.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović podsjeća da je ovo, nakon maja 2019. godine, drugo gostovanje strip autora Srpske u Foči i u ovoj ustanovi. 

„Nastavljamo i utvrđujemo saradnju. Trudićemo se da u narednom periodu ovu izložbu proširimo, odnosno da probamo organizovati ovdje u Foči salon stripa na nivou Repulike Srpske, naravno uz pomoć Udruženja „Deveta dimenzija“, kako bi se naši najmlađi kroz školu crtanja upoznali bliže sa stripom“, rekao je Pantović.

On je napomenuo da su striopovjetke dobrodošle i u nastavi u školama.

Izložbu koja je dio manifestacije „Zima u Foči” otvorio je načelnik oppštine Milan Vukadinović.

„Velika nam je čast što je Udruženje „Deveta dimenzija“ uveličalo i upotpunilo našu manifestaciju ovom izložbom. „Zimu u Foči“ polako priodimo kraju, imamo još Svetosavsku akademiju, proglašenje sportiste godine, takođe jedan koncert i možemo reći da je manifestacija ove godine izuzetno kvalitetna i sadržajna“, ocijenio je Vukadinović.

Na izloži stripa predstavljen je i novi broj strip magazina Parabelum, kao i strip u boji „Dobrodošli na Kosovo“, koji je nastao u francusko-italijansko-srpskoj koprodukciji.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: