Zdravstvo

Savremenom metodom do prirodnog izgleda zuba

16.02.2022 | 12:10 Savremenom metodom do prirodnog izgleda zuba

Zahvaljujući metodi liječenja „sve na četiri“ koju je uveo Specijalistički centar za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Foči pacijentima je omogućeno jednostavnije i brže rješavanje nedostatka zuba savremenim načinom ugradnje implantata. Riječ je o bezbolnoj hirurškoj proceduri koja omogućuje potpunu rekonstrukciju zubnog niza ugradnjom četiri implantata u obje vilice.

Jedna od prednosti ove metode je i što je za otklanjanje bezubosti dovoljna samo jedna hirurška intervencija. Ugradnjom implantata na ovaj način izbjegavaju se kompleksne procedure, a zubima se vraća funkcionalnost i potpuno prirodan izgled.

-Metoda „sve u četiri“ predstavlja inovaciju u oblasti dentalne zaštite pacijenata i omogućava da pacijent koji je bez zuba u jednoj posjeti dobije nove zube. Odnosno da robusnu mobilnu nadoknadu zamijeni fiksnom, koja  u potpunosti može da oponaša estetiku i funkciju prirodnih zuba. Na taj način pacijentima značajno poboljšavamo kvalitet života-rekla je Smiljka Cicmil, profesor studijskog programa stomatologija Medicinskog fakulteta Foča.

Sve više savremenih procedura u Specijalističkom centru za stomatologiju od velike je korisiti pacijentima, ali i studentima.

Veći broj stomatoloških usluga omogućiće i nova savremeno opremljena klinička sala, čije je opremanje po svjetskim standardima iz vlastitih sredstava finansirao Medicinski fakultet u Foči.

-Studenti imaju priliku da vide nove procedure i da rade više. Samim tim povećava se broj obaveznih vještina koje moraju da savladaju tokom studuja. Na taj način dobijamo bolje studente. U planu nam je povećanje broja specijalizanata koji će ovdje da borave i sa tog aspekta veoma je važno da imamo dovoljno prostora za njih, kako bi mogli da rade i vide nove procedure koje se možda na drugim mjestima ne mogu vidjeti-rekao je dekan Medicinskog fakulteta Foča Dejan Bokonjić.

Bolji uslovi rada uz primjenu savremenih metoda i procedura liječenja oboljenja zuba studentima, budićim doktorima stomatologije omogućavaju i veću konkurenciju na tržištu rada, ističe Nikola Stojanović, pomoćnik dekana za studijski program stomatologija.

-Vas sutra niko neće da pita da li ste završili fakultet u Foči, Banjaluci, Sarajevu ili Mostaru, već da li znate da radite ili ne znate. Benefit uvođenja novih terapijskih procedura je i što mi na taj način širimo lepezu usluga pacijentima-rekao je Stojanović.

Medicinski fakultet u Foči od ove akademske godine pokrenuo je i specijalističku nastavu za doktore stomatologije.

-Do sada smo imali veliki broj specijalizanata koji su prošli kroz klinike gdje smo im bili mentori, ali prvi put organizujemo nastavu na fakultetu u Foči. Želimo da dostignemo veći nivo, da ljudi imaju pristup različitim izvorima informacija i različitim predavačima. Svako na svoj način ima nešto novo da pokaže i niko nema monopol nad naukom i znanjem. Svi ćemo im prenijeti ono što znamo-rekao je Slavljub Tomić, profesor studijskog programa stomatologija Medicinskog fakulteta Foča.

U fočanskom Specijalističkom centru za stomatologiju pacijentima je omogućeno liječenje svih oblika bolesti zuba uz uputnicu porodičnog ljekara.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: