Kultura

„Ognjišta“: Čuvari izvorne narodne pjesme

26.04.2022 | 08:48 „Ognjišta“: Čuvari izvorne narodne pjesme

Izvorna narodna pjesma oduvijek je zauzimala posebno mjesto u srpskoj tradiciji. Pjevala se u svim prilikama, od rođenja do smrti. Praznici, prošnje i vjenčanja, rođenja djece, prela u selima, kosidba, žetva i drugi radovi u polju nekada su bili nezamislivi bez nje.

U vremenu u kojem sve više gubi korak sa modernom muzikom može se čuti na narodnim saborima i festivalima izvorne stare pjesme. U svečanim trenucima ori se i u domaćinstvima u kojima se još uvijek vodi računa o vrijednostima koje su ostavili preci.

Ovo pomalo u kraj gurnuto kulturno blago čuvaju entuzijasti, etno-krupe i kulturno-umjetnička društva. Da sačuvaju tradiciju i izvornu narodnu pjesmu istrgnu iz zaborava trude se u Kulturno-umjetničkom društvu „Foča“, pri kojem posljednjih deset godina djeluje muška pjevačka grupa „Ognjišta“.

Jedan od članova grupe, šezdesetosmogodišnji Risto Vuković pjesme je naučio od svog oca i pjeva ih 40 godina. Kaže da ga brine što mlađe generacije ne zanima očuvanje tradicije.

-Narodna kola, dvojnice i gusle nekako opstaju, ali se narodne izvorne pjesme polako zaboravljaju, jer mladi neće da pjevaju. Kao da ih je sramota. Problem je, valjda, što im kolege i drugovi govore da je to seljačko, a nisu u pravu-ističe Vuković.

Prisjećajući se prošlih vremena priča da se nekad više vodilo računa o narodnim običajima i da je do izražaja dolazilo druženje i zajedništvo.

-Ne mogu da zaboravim kako su se ljudi znali družiti. Kad su slave, za Vaskrs, Božić družili su se i kroz pjesmu zbližavali. Bili su složni, a danas je drugačije. Narod nije složan kao prije, imaju više i opet nisu zadovoljni. Prije smo imali manje, bili zadovoljniji i živili u slozi-kaže Vuković.

Sjećanja na neka bolja vremena, zajedništvo i slogu u „Ognjištima“ nastoje da sačuvaju kroz poučne i šaljive pjesme u dva stiha. Poruke su jasne, samo ih treba pažljivo slušati.

-To su pjesme koje su se pjevale prije 50 ili 60 godina i pjevamo ih još uvijek. Ne pjevamo neke novokomponovane, već one koje su pjevali naši djedovi i očevi. To smo od njih prenijeli i sad ih pjevamo na nastupima-rekao je Vuković.

Izvornom pjesmom ne samo da se čuvaju uspomene na prošla vremena, već se njome odaje zahvalnost i poštovanje prema precima. Biće ih dok god ih budemo čuvali, poručio je Vuković.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: