Vijesti

Usvojena odluka o izgradnji zgrade za mlade bračne parove

28.04.2022 | 13:05 Usvojena odluka o izgradnji zgrade za mlade bračne parove

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su jednoglasno Odluku o izgradnji višeporodičnog stambenog objekta za mlade bračne parove u naselju Donje Polje u Foči. Lokalna vlast je napomenula da će stambene jedinice u ovoj zgradi mladi moći kupiti po povoljnijim cijenama, te da je to jedan od podsticaja za mlade da svoju budućnost grade u Foči.

Opština Foča sufinansiraće izgradnju zgrade za mlade bračne parove u Donjem Polju, prodajom zemljišta investitoru po povoljnijim cijenama i subvencijom kojom će se odreći naknade za rentu i uređenje neposredne okoline objekta. Na ovaj način smanjiće se cijena kvadrata stambenog prostora za 20 odsto od trenutne tržišne cijene, pojasnila je  načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Olivera Elez. „Mi očekujemo da ćemo minimalno za 20 odsto umanjiti tržišnu vrijednost , da ćemo dobiti 55 stanova za koje će naši sugrađani, mladi bračni parovi imati interesovanje, što pokazuje i anketa koju smo već proveli. Provešćemo javni poziv koji će imati eliminatorne kriterijume kao što su godine starosti, bodovanje broja članova porodice, a prednost će imati djeca boračke populacije“, istakla je Elezova.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Foča Ranko Popović istakao je da je, po pitanju ovog projekta, do sada urađeno stručno mišljenje, urbanističko-tehnički uslovi, idejni projekat zgrade sa parternim uređenjem, izdati su lokacijski uslovi, a slijedi  izrada glavnog projekta i izdavanje građevinske dozvole.

I odbornici opozicije podržali su ovu Odluku, ali su prilikom rasprave istakli da će pratiti dalje aktivnosti na ovom projektu i poštovanje zakonski odredbi, kako niko od građana Foče, ali ni lokalni budžet, ne bi bili oštećeni.

Nakon izbora investitora, komisija koju je formirao načelnik opštine, odlučiće po ranije utvrđenim kriterijumima, koji mladi bračni parovi ispunjavaju uslove za kupovinu stana u ovoj zgradi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: