Kultura

Roman „Zrno šećera u slaniku“ pred fočanskom publikom

03.05.2022 | 16:04 Roman „Zrno šećera u slaniku“ pred fočanskom publikom

Roman „Zrno šećera u slaniku“ autorke Tatjane Vrećo biće predstavljen fočanskoj publici 5. maja u Centru za kulturu i informisanje.

Nakon dva zapažena romana „A nije mi do smijeha“ i „ Devet grama duše“  u trećem romanu Tatjane Vrećo, „Zrno šećera u slaniku“, nastavlja se još radikalnije i produbljenije sagledavanje životnih patnji i stradanja pojedinaca i čitavih naroda, koje su uslovljene krupnim društvenim i političkim lomovima na kraju 20. vijeka na nemirnom balkanskom prostoru, a pogotovo na prostoru Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prema zapažanju recenzenta Gorana Maksimovića, perspektiva kazivanja u romanu oneobičena je činjenicom da je glavni junak muškarac i da kroz njegovu ispovijest i izrazito dramatizovanu perspektivu autorka sagledava gorku i neobičnu stvarnost, dajući svome junaku Nemanji Vukoviću, poziciju povlašćenog svjedoka sa pogledima, doživljajima i slutnjama, bliskim sopstvenom pogledu na svekoliku oporu stvarnost.

-Napisan snažno, sa uspješnim poniranjima u tajne ranjive i krhke ljudske duše, kao i beskompromisnim i brutalnim seciranjima jednog društva u sveopštem raspadanju, roman „Zrno šećera u slaniku“ izrasta u uzbudljivu prozu koja čitaoca nikako neće ostaviti ravnodušnim ili nezainteresovanim, a istovremeno će probuditi u njemu brojna potisnuta pitanja i zapretane emocije-zapisao je Maksimović u recenziji romana.

Roman u izdanju “Prometeja” nije autobiografija, već je priča potpuna fikcija. Promocija ovog uzbudljivog proznog djela je u 19.00 časova.

Tatjana Vrećo rođena je u Foči. Živi i radi u Beogradu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: