Kultura

Predstavljeno bogato stvaralaštvo Milene Šotre Gaćinović

05.05.2022 | 12:06 Predstavljeno bogato stvaralaštvo Milene Šotre Gaćinović

U Muzeju Stare Hercegovine u Foči sinoć je otvorena izložba slika Milene Šotre Gaćinović, koja je izbor iz legata ove prve hercegovačke slikarke koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Njena brojna umjetnička djela čuvaju se i u legatu u Gradskom muzeju u Herceg Novom.

Na izložbi je predstavljeno 19 Mileninih slika i jedna skluptura koja predstavlja ovu hercegovačku slikarku, kao i dio njenih kostimografskih skica i reklama koje je radila dok je boravila u Americi. Sve glavne teme koje su zastupljene u njenom slikarstvu, kao što su pejzaži, mrtve prirode, aktovi, portreti i slikarski putopisi koje je stvarala putujući sa kistom i paletom oko svijeta, predstavljene su publici u Foči.  

 Milena Šotra Gaćinović bila je žena mnogih darova i šta god da je radila u životu tome je pristupala vrlo predano istakla je kustos Muzeja Hercegovine u Trebinju, istoričar umjetnosti Tamara Rajković: „Bila je novinarka, slikarka i horovođa. Slikarstvo je bila njena najveća ljubav. Iako nije imala formalno akademsko obrazovanje imala je priliku da uči od najboljih umjetnika,  Petra Dobrovića u Beogradu, Andre Lota u Parizu i Aleksandra Arhipenka u Njujorku. Kada se penzionisala, kreće njena slikarska ofanziva kako bi nadoknadila sve propuštene godine. Tada slika brzim i hitrim potezima i jakim bojama i to je ono što karakteriše njeno slikarstvo. Kada bi njeno slikarstvo sveli pod jednu riječ to bi bio ekspresionizam“.

Iako Milena Šotra Gaćinović nije dobila mjesto kakvo zaslužuje u našoj umjetnosti, ostajući u sjenci svoga brata Branka Šotre, njen legat u Muzeju Hercegovine konstantno se uvećava, rekla je Rajkovićeva: „Inače Muzej Hercegovine u Trebinjuz broji oko 100 djela Milene Šotre i raduje nas što se i dalje taj legat uvećava.  Osim što je sama slikarka poklonila svoje radove, kasnije njena djeca radove Muzeju poklanja i rodbina, koja sve više prepoznaje značaj legata“, rekla je Rajkovićeva.

Oduševljen koloritom Milene Šotre Gaćinović, fočanski slikar Danilo Ivanović, koji već godinama živi u Norveškoj,  od 80-ih godina  u svojoj umjetničkoj zbirci posjeduje jednu njenu sliku. „Njen potez je izvanredan, oštar i temperamentan. Zaista je bogastvo imati ovu izložbu u Foči. Vrlo je bitno da Muzeji sarađuju i pripremaju izložbe koje postavljaju u drugim gradovima, kako bi se proširivalo znanje o umjetnicima.“

Izložba slika Milene Šotre Gaćinović u Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je do 17.maja, nakon koje slijedi postavljanje još tri izložbe, rekla je direktor ove ustanove Dušanka Stanković: „Nakon ove izložbe, slijedi otvaranje izložbe „Manastiri Ovčarko-Kablarske klisure Narodnog muzeja iz Čačka. U junu ćemo imati dvije izložbe, izložbu o Atanasiju i izložbu „Foča u doba Kraljevine“ koja je autorska izložba naših kustosa“, rekla je Stankovićeva.

Milena Šotra Gaćinović rođena je 1909. godine u Pješivcu kod Stoca, a umrla je 2003. u Beogradu. Nakon nje, o  njenom stvaranju i bogatom životu, kroz ekspresiju i snažan kolorit nastavljaju da svjedoče njena platna.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: