Vijesti

Brušnjani uređuju mjesno groblje

11.05.2022 | 15:15 Brušnjani uređuju mjesno groblje

Mještani Brusana pokrenuli su veliku radnu akciju uređenja mjesnog groblja u Gromilama, gdje su sahranjene žrtve fašizma tokom Drugog svjetskog rata i borci Odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovog kraja. Incijativa je potekla krajem prošle godine. Radovi su počeli sa prvim ljepšim danima.

Akciji se odazvalo petnaestak mještana ovog kraja koji su, za početak, zapušteno groblje očistili od korova i uredili grobna mjesta.

Prema riječima organizatora akcije i predsjednika MZ Brusna, Dragoslava Stanojevića, plan je da se u narednim danima groblje dodatno uredi, a potom adekvatno ogradi.

-Uradili smo mnogo posla, iskrčili smo, isjekli, uklonili staru ogradu, kompletno očistili i pripremili teren za buduće radove. Planiramo da postavimo betonske kolce, armaturnu mrežu kako bi groblje bilo adekvatno ograđeno. Nastojaćemo da uradimo u ulaznu kapiju da bi groblje izgledalo onako kako i treba i kako to dolikuje svakom mjestu-rekao je Stanojević za Radio Foču.

Želja mještana je da zajedničkim finansijskim i drugim snagama pokažu poštovanje prema onima  koji su im, kako kažu, sve ostavili u amanet.

-Ono što bi nas trebalo da obavezuje i veže za uređenje groblja jeste 11 boraca ovog kraja koji su živote dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, da nije bilo njih ne bi danas bilo ni Brusana. Takođe, tu počivaju i borci naši iz Drugog svjetskog rata, među kojima su pristalice pokreta Draže Mihailovića, a koji su ginuli za slobodu budućih potomaka. Mnogi od njih i sami nisu tada imali potomstvo, pa je red da im se makar odužimo i uredimo im mjesto vječnog počinka-rekao je Stanojević.

Uz zahvalnost prema dosadašnjim učesnicima, Stanojević je pozvao sve ljude iz Foče koji žele i mogu da podrže akciju.

-Ljude koji se do sada nisu odazvali akciji, molim da učestvuju, ako ne mogu radno, mogu na brojne druge načine. Zahvalio bih se svima koji su do sada dali doprinos radeći na uređenju groblja, jer nekad je lakše dati 50 maraka, nego izdvojiti vrijeme i raditi fizički. To je nekad mnogo više značajno od  novca-istakao je Stanojević.

Brušnjani su posebnu zahvalnost uputili fočanskom preduzeću „Siming trejd“ koje im je besplatno ustupilo mehanizaciju za izvođenje krupnih radova, dajući na taj način ogroman doprinos realizaciji akcije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: