Vijesti

Sijanje riječi Božije i čovjekoljublje-neprestana misija Bogoslovskog fakulteta u Foči

12.05.2022 | 15:13 Sijanje riječi Božije i čovjekoljublje-neprestana misija Bogoslovskog fakulteta u Foči

Bogoslovsko i humanističko obrazovanje, ljubav prema svome narodu i poštovanje drugih, dostojanstvo čovjeka i čovjekove bogolikosti, vječite su ideje koje stoje u osnovi Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a samim tim i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči. Poručeno je na svečanoj akademiji povodom krsne slave Bogoslovskog fakulteta, Vasilijevdana, i 28 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove.

Na svečanoj akademiji dvadeset pet svršenih studenata prvog i drugog ciklusa studija dobilo je svoje diplome. Nagrađeni su najbolji studenti. Sa prosjekom ocjena 10,00 priznanje za najboljeg na prvom ciklusu studija u ovoj godini pripalo je studentu treće godine, Paljaninu, Darku Krsmanu.

-Odmalena sam želio da upišem ovaj fakultet i nakon završene gimnazije, to sam i ostavrio. Učenje je, sa jedne strane askeza, sa druge privilegija, i kada čovjek spoji to dvoje, uspjeh je neminovan. Za mene je ovo velika čast i radost, nije ovo samo moj lični uspjeh, već cijele zajednice fakulteta-rekao je Krsman.

Bogoslovski fakultet u Foči osnovan je 1994. godine, a smatra se nasljednikom Sarajevske bogoslovije koja je postojala od 1882. do 1941. godine. Slaveći svog nebeskog zaštitnika, Vasilija Čudotvorca, svjedoči još jedno čudo Svetiteljevo-da jedna škola u ratu začeta uspješno istrajava na putu razvoja bogoslovlja, nastave i nauke i stasava u prepoznatljiv fakultet sa sopstvenim kadrom i jakim nacionalnim obilježjima.

-Vratili smo se mogućnostima da i akademijom obilježavamo slavu, 140 godina sarajevske Bogoslovije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 30 godina Republike Srpske. Iako se svijet oko nas mijenja svaki dan, ovaj fakultet je i najtežim vremenima i nastao i navikli smo da u najtežim vremenima postojimo. Naša misija- sijanje riječi Božije, ljubavi prema, najprije, svome rodu, a onda i svakom čovjeku dobre volje u svijetu je ono što se nastavlja i što nikad ne prestaje-istakao je prodekan Fakuleteta, Darko Đogo.

Bogoslovski fakultet u Foči u proteklih 28 godina odškolovao je brojne vjeroučitelje, sveštenike, pastire i episkope Srpske pravoslavne crkve. Pod okriljem Univerziteta u Istočnom Sarajevu,  strateški, duhovno, obrazovno i nacionalno nastavlja da jača istočni dio Srpske.

-Koliko god je Univerzitet u Istočnom Sarajevu važan za Republiku Srpsku i njen opstanak, toliko je Bogoslovski fakultet važan za Univerzitet i njegov opstanak i mi se ponosimo time, jer nam daje jak nacionalni i identitetski značaj- kazao je rektor Univerziteta, Milan Kulić.

Svetovasilijevska svečanost u Foči započela je u hramu Svetog Save služenjem Svete liturgije, nakon čega je u prisustvu brojnih vjernika, zvaničnika i gostiju obavljen slavski obred.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: