Kultura

Otvorena izložba fočanskih slikara

14.05.2022 | 13:48 Otvorena izložba fočanskih slikara

Udruženje likovnih umjetnika „Ton“ iz Foče i SPKD „Prosvjeta“ Foča sinoć su organizovali izložbu slika u Centru za kulturu i informisanje.

Na izložbi su predstavljena 34 rada devet umjetnika, na kojima su preovladavali pejzaži i portreti, mahom ulja na platnu.

Ova postavka je skoro tradicionalna jer se organizuje u maju,  u okviru proslave Dana opštine, a posjetioci su još jednom pokazali interesovanje za rad društva. U udruženju kažu da imaju preko sto članova iz Foče, drugih gradova RS, ali i inostranstva. Naglašavaju da su uslovi za rad za slikare, kao i za kulturnu djelatnost uopšte, otežani i da se u ovom vremenu snalaze kako znaju i umiju.

Predsjednik „Tona“, Brane Ikonić kaže da je pandemija virusa onemogućila slikare da izlažu u prethodnom periodu. „Pored korone, uzrok pauzi su i neke druge ekonomske okolnosti. Ove godine su nam sve prilike bile slabije naklonjene, ali nekako smo na brzinu uspjeli to da uradimo“, rekao je Ikonić.

Jedan od najmlađih članova udruženja, Vladimir Milanović, predstavio se sa 5 slika. „Interesantno je da sam koristio tri različita pristupa u slikarstvu. Trnovačko jezero sam slikao postimpresionistički, kratkim potezima i velikim komplementarnostima u boji. Kod slika ulaza u Foču sam koristio više fotografski doživljaj, prvi nakon bombardovanja mosta od strane NATO-a i druga slika ulaza u Foču kakav je danas. Takođe, na izložbu sam donio i dvije slike crkava, u Luću i Rijeci kod Čelebića“, kaže Milanović.

Svjetski priznat slikar, koji je porijeklom iz Foče, a živi i radi u Norveškoj i Švedskoj, Danilo Ivanović, kaže da je postavio veći dio svojih radova koje je stvarao u rodnom gradu. „Umjetnost je više od estetike, nije samo da dekorišemo stan, odredimo način odijevanja i uredimo radnu prostoriju. Čuo sam da se ovdje vrlo malo ulaže u umjetnost, dok je u svijetu situacija drugačija. Novac uložen u umjetnička djela nikad nije izgubljena vrijednost. Banke na zapadu, ali i druge institucije ulažu u umjetnost i tako vide neku vrstu bogatstva za buduće vrijeme. Poruka i vlastima na svim nivoima da se više pozabave ulaganjem u umjetnost jer su i umjetnici ljudi koji moraju od nečega da žive“, istakao je Ivanović.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Foča, Radisav Mašić ističe da ovo društvo pomaže i učestvuje u brojnim kulturnim manifestacijama u Foči, pa je tako i ovaj put izašla u susret slikarima. „Na ovim radovima je vidljivo da svaki umjetnik stvara na onaj način na koji doživljava prirodu i svijet. Vidjeli smo, uglavnom, ulja na platnu, ali vidjeli smo i nekoliko impresionističkih radova koje je donio naš slikar, Danilo Ivanović. Jako je važno istaći da udruženje ima i sve veći broj mladih slikara koji dolaze da se usavršavaju i raduje nas da na izložbi vidimo i neku novu sliku koja ponudi novu svježinu i viziju“, rekao je Mašić.

Pored pomenutih, na izložbi su svoje radove predstavili i Ana Ćosović, Radmil Kovačević, Drago Ivanović, Njegoš Miletić , Danijela Novaković i Aleksandar Krunić.

Izložba slika, koju je svečano otvorio Radisav Mašić, biće otvorena u čitaonici Centra za kulturu i informisanje još nekoliko dana.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: