Kultura

Noć muzeja obilježena u Foči

15.05.2022 | 11:34 Noć muzeja obilježena u Foči

Pored stalnih postavki, Foča u prošlosti, dr Risto Jeremić, Fočanski period NOB-a, Etnografska postavka i Spomen sobe Odbrambeno-otadžbinskog rata, posjetioci su mogli vidjeti i izložbu slika Milene Šotre Gaćinović iz legata Muzeja Hercegovine u Trebinju, koja je nedavno otvorena.

Učenici Osnovne muzičke škole predstavili su se prigodnim programom, izvođenjem klasičnih djela na klaviru i gitari, a najmlađi Fočaci su učestvovali na slikarskoj radionici na platou ispred muzeja, koju je vodio akademski slikar, Danilo Ivanović.

Direktorica muzeja, Duška Stanković kaže da se Noć muzeja u Foči obilježava osmi put, a prethodne dvije godine nije organizovana zbog pandemije. „Međutim, sada smo, na svu sreću, uspjeli organizovati ova dešavanja, i obogatili smo ih tako što smo uključili djecu koja su slikala ispred muzeja, nakon čega su učenici Muzičke škole održali koncert u atrijumu muzeja pa su i jedna i druga djeca uživala. Organizovali smo i video prezentaciju muzeja. Interesovanja građana ima ali možda i nije na onom nivou na kome bi trebalo biti“, ističe Stankovićeva. Ona je najavila proširenje postojećih postavki, ali i kreiranje novih, koja su značajna za naš grad.

Misija svih muzeja je da nas uče i podižu svijest o svojoj važnosti, ukazuju na bitne elemente u našoj prošlosti kojima se gradi identitet jednog naroda i prostora. Sabirajući, čuvajući i izlažući materijal koji je od važnosti za jedan narod, čuvaju se kultura i tradicija, neophodni za njegov opstanak.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: