Kultura

Muzej Stare Hercegovine: U srijedu izložba “Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure”

16.05.2022 | 13:52 Muzej Stare Hercegovine: U srijedu izložba “Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure”

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu 18. maja, u Muzeju Stare Hercegovine biće otvorena izložba Narodnog muzeja iz Čačka ,,Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure”.

Izložbi će prethoditi predstavljanje istoimene monografije autora Delfine Rajić i Miloša Timotijevića, u izdanju Narodnog muzeja Čačak i Službenog glasnika iz Beograda, 2012. Godine, saopšteno je iz Muzeja Stare Hercegovine.

Cjelokupno umjetničko, kulturno i istorijsko naslijeđe Ovčarsko-kablarskih manastira predstavlja najznačajniju civilizacijsku tekovinu Čačka i njegove šire okoline.

Ova zanimljiva manastirska cjelina postepeno je stvarana šest vijekova, kroz neprestane uspone, razaranja, nove obnove, zamiranja, ali ipak, uz kontinuitet monaškog života, intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva koje nikada nije prestalo.

Danas u Ovčarsko-kablarskoj klisuri postoji devet manastira: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Trojice (svi na padinama Ovčara), Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje (sa kablarske strane). Postoje i dva sveta mjesta obilježena paraklisima na liticama Kablara - paraklis posvećen Svetom Savi i pećina Kađenica, sa desne strane Zapadne Morave. Na uzvišenju iznad manastira Blagoveštenje, na razvalinama utvrđenja, podignuta je Crkva Svetog Ilije.

Vrijeme nastanka ovih manastira obavijeno je tajnom. Ipak, sa sigurnošću može se reći da su Ovčarsko-kablarski manastiri podignuti krajem XIV vijeka u vrijeme dolaska monaha sinaista u Srbiju.

Nakon otvaranja izložbe, koje je planirano za 19.00 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju i istoimeni dokumetarni film. Promociju monografije će upotpuniti nastup hora Srednje bogoslovske škole iz Foče.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: