Kultura

„Plastika“: Sve osim duše može da se operiše

18.05.2022 | 15:36 „Plastika“: Sve osim duše može da se operiše

Na sceni Gradskog pozorišta u Foči izvedena je predstava „Plastika“, rađena prema tekstu Stevana Koprivice. Riječ je o spoju komedije i drame iz savremenog života, a glavni akteri su glumice Narodnog pozorišta iz Beograda Nela Mihailović i Suzana Petričević, koja je i režirala predstavu.

„Plastika“ je privukla veliki broj ljubitelja pozorišne umjetnosti i ispunila očekivanja publike, što je potvrdio i gromoglasan višeminutni aplauz kojim su beogradske glumice ispraćene sa scene.

-Predstava je odlična i pravo osvježenje za ovaj grad. Bilo je zanimljivo, gluma je izvanredna i dobro je došla poslije pandemije. Mnogo toga može da se prepozna iz svakodnevnog života, dosta je poučna-utisci su Fočaka.

Priča prati sasvim slučajan susret bogate udovice i novinarke u teretani, gdje čekaju ličnog trenera i pripremaju se za plastičnu operaciju, vjerujući da će im donijeti ljepšu i lakšu budućnost.

Iako na prvi pogled po svemu različite žene, povezuju ih životne priče o pravim i pogrešnim muškarcima, o lažima i obmanama, o pravim odlukama u pogrešno vrijeme, koje jedna drugoj iznose sa dosta humora.

Sve to je kod publike stvorilo osjećaj dobre zabave, ali i poistovjećenosti sa dvije sredovječne žene, koje su borci i pored kojih je život prošao.

Suzana Petričević, koja tumači ulogu bogate udovice Miline, kaže da su nazivom predstave željeli da privuku široku publiku kako bi ukazali na mnogo važnije teme od uljepšavanja.

-Pozorište prosvjećuje i obrazuje, mijenja čovjeka. To je naša misija i vjerujemo da u ovom vremenu koje je teško neko dolazi sa svojom najvećom mukom, možda baš tom porodičnom, a naša je dužnost da iz pozorišta ne izađu prazni-istakla je Petričevićeva.

Tokom jednoipočasovnog izvođenja, prvakinje beogradskog Narodnog pozorišta uspjele su da kod publike izmame osmijehe i na duhovit način pokažu da ljepota nije samo fizička, već dolazi iz duše, te da se životni ožiljci ne mogu ukloniti hiururškom intervencijom.

-Ožiljci na duši koje nosi žena koja je prošla devedesete ili dvijehiljadite godine, odnosno zadnje tri decenije koje smo svi prošli, ne skidaju se skalpelom. To i jeste poruka predstave. Samo neka topla ljudska riječ, emocija i ljubav mogu da zataškaju ožiljke koji su tu. Ako imaš priliku da pružiš ljubav i da je primiš to je možda jedini način da preživimo ovo vrijeme u kojem živimo-rekla je Nela Mihailović, koja tumači ulogu novinarke Katarine.

Ona je mladima poručila da im ne trebaju plastične operacije da bi se osjetili ispunjenim i uspješnim u životu, već da će sve to postići ako budu radili na sebi, ako se budu obrazovali i prijatelje gledali u oči, a ne preko društvenih mreža.

Predstava beogradske „Favi“ produkcije, koja je prvi put izvedena 2014. godine, nakon Foče biće pred publikom beogradske Akademije „28“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: