Obrazovanje

Mladi muzičari predstavili raskošan talenat fočanskoj publici

20.05.2022 | 15:58 Mladi muzičari predstavili raskošan talenat fočanskoj publici

Učenici Osnovne muzičke škole Foča održali su godišnji koncert i predstavili rezultate rada u proteklih godinu dana. U Gradskom pozorištu nastupilo je više od 60 đaka koji pohađaju odsjeke za klavir, gitaru, violinu, harmoniku i solo pjevanje.

Mladi muzičari publici su se predstavili sa kompozicijama klasične muzike. Jedna od njih je i petnaestogodišnja učenica završnog razreda muzičke škole, Anđela Ivanović. Od početka školovanja svira harmoniku, a posljednje dvije godine pohađa i odsjek za solo pjevanje.

Talenat za pjevanje pokazala je izvođenjem kompozicije „Karo mio ben“, italijanskog kompozitora Đuzepea Đordanija, dok je na harmonici svirala Velburgovu „Rusku igru“.

-Sve instrumente volim, ali mi je najdraža harmonika. Prije dvije godine ponuđeno mi je da se pridružim odsjeku za solo pjevanje i prihvatila sam, jer uživam dok pjevam. Na godišnjem koncertu nastupam treći put i drago mi je što smo nakon pandemije ponovo dobili priliku da pokažemo sve što smo naučili za godinu dana-rekla je Ivanovićeva.

Stečeno znanje i vještine sviranja predstavio je učenik šestog razreda Osnovne muzičke škole Janko Miletić. Kaže da mu je gitara omiljeni instrument još odmalena.

-Kada sam upisao muzičku školu nimalo se nisam dvoumio koji instrument treba da sviram. Ispunila mi se želja i gitaru sviram zadnjih šest godina. To je čaroban instrument koji usrećuje ljude, a volim da sviram kako  klasičnu, tako i modernu muziku-rekao je Miletić.

Desetogodišnja Danica Ivanović muzičko znanje stiče već dvije godine. Na klaviru je izvela Bahov „Menuet“ .

-Dugo smo se spremali za ovaj koncert, volim da sviram klavir i mnogo mi je zanimljivo. Još uvijek nisam imala priliku da se takmičim, ali ću krajem mjeseca ići na takmičenje u Sarajevo-rekla je Danica.  

U fočanskoj Osnovnoj muzičkoj školi kažu da su učenici vrijedno radili tokom cijele godine. Ističu da je godišnji koncert prilika da pred domaćom publikom pokažu talenat i znanje. Ponosni su i na ostvarene rezultate na takmičenjima.

-Na Republičkom takmičenju u Banjaluci učenice trećeg razreda Jana i Anica Miletić osvojile su prvu nagradu u prvoj kategoriji klavirski duo, dok su Ana Marija Marić i Maja Perišić prvu nagradu osvojile drugoj kategoriji klavirski duo. Anica Miletić je osvojila i drugu nagradu u prvoj kategoriji solo klavir. Na takmičenju „Primavera“ u Bijeljini Anđela Kostović osvojila je drugu nagradu u prvoj kategoriji-istakla je nastavnica klavira, Danijela Mijović.

Na rad učenika ponosna je i direktorica Osnovne muzičke škole Aleksandra Radović.

-Djeca su mnogo vrijedna i marljiva. S obzirom da vježbaju na malim instrumentima, odnosno neodgovarajućim za takav rad, zadovoljni smo njihovim trudom i uspjesima. Godišnji koncert organizujemo kako bi građanima Foče pokazali koliko naši đaci rade, vrijede i koje uspjehe donose za ovaj grad-rekla je Radovićeva.

Priliku da još jednom dokažu koliko vrijede fočanski mladi muzičari imaće početkom juna, kada će nastupiti na takmičenju u Tivtu, u Crnoj Gori, dok će pijanisti i harmonikaši znanje pokazati na Međunarodnom muzičkom festivalu „Akordeon art“ u Istočnom Sarajevu.

Osnovno muzičko obrazovanje u Foči stiče 159 učenika na pet odsjeka.

Fotografije ustupio “Foto M”

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: