Vijesti

Fočaci proslavili svog nebeskog zaštitnika

23.05.2022 | 08:30 Fočaci proslavili svog nebeskog zaštitnika

U Foči je juče obilježena krsna slava opštine i Hrama Svetog Nikole – prenos moštiju svetog Nikolaja.

Slava je obilježena svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u Hramu Svetog Nikole, u prisustvu velikog broja vjernika, predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te lomljenjem slavskog kolača i svečanom litijom ulicama Foče.

Nakon svečane litije, koju su uljepšala djeca u narodnim nošnjama iz Kulturno-umjetničkog društva “Foča”, kao i mladi fočanski sportisti, lomljenje slavskog kolača obavljeno je i u zgradi opštine.Mitropolit Hrizostom je u liturgijskoj besjedi istakao da je Sveti Nikola bio pravilo vjere i hrišćanskog učenja, obrazac krotosti i smirenja.

„Da i mi budemo kao on, obrasci vjere, da onako kako vjerujemo i živimo. To je obrazac, ne da samo ispovijedamo, a da drugačuije živimo, već upravo prema našoj vjeri tako i da živimo, kao što je živio naš Sveti otac Nikolaj“, rekao je Hrizostom, čestitajući Fočacima slavu.On je naveo da je Sveti Nikola, kao i Sveti Vasilije Ostroški, prepoznatljiv kao čudotvorac.

„Mnoga su se, neprebrojiva, čuda desila na njegovim moštima, kod ljudi koji sa vjerom i ljubavlju i strahom Božjim prilaze i traže pomoć i zaštitu. Gospod je svetim Božjim ugodnicima dao blagodat da njihovim svetim molitvama, kroz njihove svete mošti sam Bog se projavljuje i čini čuda. Oni su u zajednici sa Bogom, u jedinstvu sa Bogom. Gospod daje blagodat, ona stalno teče kao živa voda i izliva se uvijek direktno od Boga, ali sigurno i preko Božjih ugodnika“, poručio je Hrizostom.

Načelnik opštine Milan Vukadinović čestitao je slavu fočanskom sveštenstvu, sugrađanima i radnicima opštinske uprave.

„Svečana litija je bila veličanstvena i zahvaljujem se svima koji su učestvovali, posebno Kulturno-umjetničkom društvu i sportskim kolektivima koji su se odazvali i upotpunili proslavu. Nakon pauze zbog virusa korona, nastavili smo tradiciju i to ćemo da radimo i u narednom periodu“, rekao je Vukadinović.

Hram Svetog Nikole, na uzvišenju Ćerezluk iznad Foče, izgrađen je 1857. godine za vrijeme turske okupacije Bosne.

Slavom u narodu poznatom kao Nikolice obilježava se uspomena na prenos moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog iz Male Azije u italijanski grad Bari 9. maja 1087. godine. 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: