Vijesti

Smotrom domaće hrane i pića obilježen Međunarodni dan biodiverziteta

23.05.2022 | 12:34 Smotrom domaće hrane i pića obilježen Međunarodni dan biodiverziteta

Predstavljanjem prehrambenih proizvoda i proizvođača sa područja koje obuhvata Nacionalni park „Sutjeska“ na Tjentištu je obilježen Međunarodni dan biodiverziteta, čime je skrenuta pažnja na značaj organskog načina proizvodnje hrane u očuvanju biloške raznolikosti. Plodove prirode predstavilo je 15 domaćinstava iz Foče i Kalinovika.

Kvalitetan med, džemovi, sokovi, biljni sirupi, čajevi i ljekovito bilje, fočansko domaće pivo, rakije i likeri, planinski sir i kajmak našli su se u jedinstvenom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Poljoprivredno gazdinstvo „Havuz“ iz fočanskog sela Šadići kod Tjentišta posjetiocima je predstavilo med pomiješan sa orasima, borovnicom, brusnicom i smokvama. Kažu da su njihovi proizvodi sve više traženi na domaćem tržištu.

-Ovo je planinski med pomiješan sa voćem. U ponudi imamo bagremov i livadski med u zavisnosti koja je paša bila najproduktivnija u godini. Pčelarimo dugi niz godina i do sad nismo imali problema sa plasmanom proizvoda, jer se oni najbolje prodaju putem direktne preporuke kupaca. Već sada imamo narudžbe za med koji tek treba da bude proizveden-rekla je pčelarka Azra Kapetanović.

Uz punomasni sir, kajmak i zamješu, med i čajeve sa obronaka Zelengore i Treskavice, izlagači iz Kalinovika predstavili su i rukotvorine od vune. Među njima je i Nada Faladžić, koja je izložila vunene čarape, prsluke, torbe i prostirke.

-Bavim se tkanjem, radim dosta proizvoda od vune, koji mogu da budu i od lana ili konoplje. Prodaja nije na nekom nivou, ali ovo radim više zbog sebe jer volim-rekla je Faladžićeva.

Smotru domaćih proizvoda na Tjentištu organizovali su italijanska nevladina organizacija „CISP“ i Udruženje „Slou fud Trebinje Hercegovina“, u okviru projekta „Zaštićena područja i održivi razvoj u BiH“.

Trogodišnji projekat ukupne vrijednosti od 1.400.000 KM finansira italijanska Agencija za razvojnu saradnju. Osim u NP „Sutjeska“ provodi se i u Parku prirode „Blidinje“, poznatom po ljekovitom bilju i staništu četiri vrste bora.

Upravo na tom području prije nešto više od pola vijeka članovi domaćinstva Mandić iz Širokog Brijega počeli su da prikupljaju borove iglice i koriste ih za pravljenje domaćih ljekovitih preparata.

Sirup za bronhitis i astmu, biljni melem za opekotine i povrede na koži, te rakija „Borovača“ samo su neki od proizvoda koje su predstavili na Tjentištu.

Brendiranje i zaštita intelektualnog vlasništva koje su uradili prije 17 godina omogućila im je da se njihovi proizvodi nađu i na policama brojnih apoteka i prodavnica zdrave hrane širom BiH, kaže David Mandić, jedan od nasljednika porodične tradicije duge 55 godina.

-Proizvodnja je dosta zahtjevna jer se može raditi samo deset dana u godini. Beru se iglice četiri različite vrte bora i dosta je teško, jer je neophodno da sve vrste bora budu u istom vegetacijskom ciklusu. Za ovaj posao potrebno je i dosta ljudi, ali uspijevamo da proizvedemo potrebene količine za tržište-rekao je Mandić.

Kako bi se uvjerio u kvalitet proizvoda pripremljenih po tradicionalnoj recepturi sajam je posjetio i ambasador Italije u BiH Marko di Ruco. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim razvojem projekta i ukazao da se radi o jednom od glavnih projekata italijanske Agencije za razvojnu saradnju.

-Saradnja italijanske Razvojne agencije i Ambasade Italije u BiH usmjerena je na projekte koji imaju za cilj spajanje ljudi, pomoć, razvoj lokalne zajednice i održivog turizma, kroz male inicijative, a projekat „Zaštićena područja i održivi razvoj u BiH“ ima sve te karakteristike-istakao je di Ruco.

Jasmina Ovčina, predstavnik organizacije „CISP“ i direktor projekta koji je počeo da se provodi prošle godine kaže da je jedan od ciljeva jačanje kapaciteta upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima Evropske unije.

-Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta željeli smo da predstavimo raznolikost hrane i postigli smo mnogo. U narednom periodu planiramo da uradimo mapu zajednice koja će biti osnova za turističku mapu NP „Sutjeska“, mapu biodiverziteta hrane, a kroz treninge „započni svoj biznis“ podržaćemo i poljoprivredne proizvođače, odnosno one ljude koji se bave agroturizmom-istakla je Ovčina.

Zahvaljujući ovom projektu biće poboljšana i infrastruktura, kažu u NP „Sutjeska“.

-Osim prepoznavanja i pravljenja baze proizvođača organske hrane sa područja Gacka, Kalinovika i Foče, koji gravitiraju na području Nacionalnog parka, akcenat projekta bio je i na izgradnji planinarskog doma na Prijevoru. Uz pomoć italijanskih donatora obezbijeđena su sredstva, ali zbog situacije na tržištu ona nisu dovoljna, pa smo ih preorjentisali na rekonstrukciju i adaptaciju restorana „Jezero“-rekao je direktor NP „Sutjeska“ Aleksandar Kovač.

Projekat „Zaštićena područja i održivi razvoj u BiH“ provodi italijanska nevladina organizacija „CISP“ u saradnji sa Univerzitetom u Peruđi, Centrom za bionaturalistička istraživanja iz Đenove, Nacionalnim parkom Abruco Lacio i Molize, te Institutom za zaštitu i istraživanje životne sredine iz Italije.

Partneri iz BiH su udruženja „Slou fud Trebinje Hercegovina“, „Visit Blidinje“ i „Link“ iz Mostara.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: