Vijesti

Proslavljena krsna slava spomen-crkve u Gornjoj Jošanici

24.05.2022 | 16:13 Proslavljena krsna slava spomen-crkve u Gornjoj Jošanici

Svetom liturgijom i slavskim obredom spomen-crkva Svetih Ćirila i Metodija u Gornjoj Jošanici proslavila je svoje nebeske zaštitnike. Brojni pravoslavni vjerni narod molitveno se sabrao u crkvi izgrađenoj u sjećanje i spomen na nevine žrtve zločina koji se dogodio na Nikoljdan 1992. godine, kada je na kućnom pragu ubijeno 56 mještana.

Od prošle godine kada je spomen-crkva osveštana sve više je mještana i potomaka nastradalih koji se na mjestu mučeništva okupljaju u molitvi.

Među njima je i Vesna Tešanović iz Istočnog Sarajeva, čiji je otac Novak Mićević stradao u Jošanici. Crkvu Svetih Ćirila i Metodija odabrala je i kao mjesto gdje je njena kćerka Ana uvedena u Hristovu vjeru.

-Ova crkva mnogo znači svima koji su ovdje nekoga izgubili. Želja mi je bila da u njoj krstim kćerkicu i tako sam učinila-rekla je Tešanovićeva.

Spomen-crkva Svetih Ćirila i Metodija svjedoči da na krvi mučenika izniču svetinje, ali i vaskrsava vjera u novi život, poručio je protojerej-stavrofor Nenad Tupeša.

-Povratak naroda u ovo mjesto još uvijek nije u velikom broju, ali ga ipak ima. To svjedoči i ovaj Hram koji vaskrsava ne samo vjeru u narodu, nego i ovo mjesto. Mučenici koji su ovdje skončali i stradali, pobijeni od ruke bezbožnika, upravo jesu zalog i temelj na kome počiva ovo mjesto, kao i naš mnogo napaćeni srpski i pravoslavni narod-istakao je Tupeša.

U Odboru za izgradnju spomen-crkve u Gornjoj Jošanici kažu da još uvijek ima nedovršenog posla. Uređenje okoline, proširenje parking prostora i izgradnja pomoćnih objekata neki su od zadataka za naredni period.

-Najvažnije je da smo ovdje postigli veliku sabornost i da narod dolazi. Ta želja nam je bila glavna i smatram da smo to postigli-rekao je predsjednik Odbora Vaso Blagojević.

Podrška lokalne uprave koja je pomogla izgradnju spomen-crkve neće izostati ni ubuduće, kaže načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

-U toku je asfaltiranje puta za Gornju Jošanicu i ispoštovali smo svoj zavjet prema jošaničkim stradalnicima i ovom narodu. Sljedeći koraci su da uradimo ostali dio posla. Uredili smo parking, doveli struju, dovešćemo i vodu. Ovo mjesto će u narednim godinama da bude jedno srpsko svetilište, gdje će ljudi da dolaze, obavljaju krštenja i vjenčanja-rekao je Vukadinović.

U blizini spomen-crkve, kod spomenika, služen je parastos jošaničkim mučenicima. Po završetku slavskog obreda priređen je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili fočanski guslari.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: