Kultura

U petak izložba slika Atanasija Popovića

01.06.2022 | 13:33 U petak izložba slika Atanasija Popovića

Izložba slika prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića biće otvorena u petak, 3. juna, u galeriji Muzeja Stare Hercegovine.

Publici će biti predstavljena djela iz stalne memorijalne postavke Muzeja Hercegovine iz Trebinja, posvećene ovom znamenitom Trebinjcu.

Atanasije Popović pripada prvoj akademski školovanoj generaciji umjetnika u BiH. Akademiju u Beču završio je kao najbolji student u svojoj klasi, te je nagrađen na kraju školovanja 1914. godine.

U slikarstvu se ogledao u različitim slikarskim tehnikama, a ponajviše u ulju, akvarelu, temperi i olovci, predstavljajući pejzaže, vedute, portrete, mrtve prirode, platna socijalne tematike, ikone.

Kao veoma marljiv, vrijedan i plodan slikar, Popović je tokom slikarske karijere priredio značajan broj samostalnih i kolektivnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.

Najveći broj slika ovog umjetnika čuva se u Muzeju Hercegovine u Trebinju, gdje je 1989. godine, kao poklon slikarevog brata Uroša Popovića, otvorena i stalna muzejska postavka Memorijalna galerija „Atanasije Popović“.

Otvaranje izložbe je u 19.00 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: