Obrazovanje

Predstavljen udžbenik zdravstvene njege za srednjoškolce

03.06.2022 | 12:56 Predstavljen udžbenik zdravstvene njege za srednjoškolce

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje predstavljen je udžbenik „Zdravstvena njega“, autora Mihaila Milikića iz Foče, koji će od naredne školske godine biti uvršten u nastavni plan i program svih srednjih medicinskih škola u Republici Srpskoj. Udžbenik je namijenjen učenicima prvih i drugih razreda, koji se školuju za zanimanja medicinski tehničar i akušersko-ginekološki tehničar.

Nedostatak stručne literature i potreba da se srednjoškolcima na pregledan način prikažu postupci i procedure koje obavljaju medicinske sestre i tehničari, uticali su na dvadesetšestogodišnjeg profesora zdravstvene njege da se odluči na pisanje udžbenika.

Teorijska i praktična znanja koja je stekao na Medicinskom fakultetu u Foči, Milikić je objedinio u jednu stručnu cijelinu i na jednostavan način pojasnio sve medicinske procedure.

-Do sada smo imali neke udžbenike iz Srbije, koji su se teško mogli nabaviti kod nas. To su izdanja iz sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog vijeka, tako da je đacima bilo teško da do njih dođu. Morali su da kopiraju više knjiga, mnogo materijala i teško su se snalazili. Sada je sve na jednom mjestu. Udžbenik obuhvata poglavlja od prijema pacijenta u zdravstvenu ustanovu i njihovog zbrinjavanja do liječenja, rehabilitacije i otpusta iz bolnice-rekao je Milikić.

Jedan od recenzenata udžbenika profesor Medicinskog fakulteta u Foči Sanja Marić ističe da će prvi put svi đaci u Srpskoj sticati znanje iz istog udžbenika, što posljednjih 60 godina nije bio slučaj.

-Kroz 18 poglavlja teorijski i praktično opisano je sve i ljudi koji se prvi put susreću sa osnovnim medicinskim znanjima mogu na jednom mjestu da nađu sve ono što im je potrebno da bi se poboljšao kvalitet liječenja pacijenata i zdravstvene njege. Od 1961. godine izašle su brojne generacije medicinskih sestara i tehničara, ali prvi put imamo udžbenik i domaćeg autora koji je na jednom mjestu sve lijepo posložio, što će olakšati kako đacima tako i profesorima-rekla je Marićeva.

Uz Marićevu, Milikićev rad pozitivno su ocijenili profesor Medicinskog fakulteta u Foči Milivoje Dostić i specijalista infektolog fočanske Univerzitetske bolnice Dijana Divčić Lučić.

Udžbenik „Zdravstvena njega“ odobrilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a dostupan je u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: