Obrazovanje

Učenici iz Foče i Ustikoline “Zajedno za ljepšu Drinu”

04.06.2022 | 14:15 Učenici iz Foče i Ustikoline “Zajedno za ljepšu Drinu”

U okviru projekta „Zajedno za ljepšu Drinu“, koji zajednički sprovode opštine Foča i Foča – Ustikolina, realizovane su kreativno – edukativne radionice o značaju zaštite životne sredine.

Učesnici radionica bili su učenici osnovnih škola „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“ u Foči, te učenici Osnovne škole „Ustikolina“ u Ustikolini.

Kako su naveli iz opštine Foča, cilj ovih aktivnosti je promocija pravilnog odnosa prema prirodnom okruženju, podizanje ekološke svijesti kod učenika i doprinos stvaranju korisnih navika pravilnog odlaganja otpada.

Ovaj program obuhvata još niz aktivnosti uređivanja lijeve obale Drine i postavljanje tabli sa kreativnim eko porukama o očuvanju prirode, čime će se skrenuti pažnja stanovništva i ukazati na globalni problem zagađenosti prirode i potrebu boljeg i savjesnijeg odnosa prema životnoj sredini.

Jedan od ciljeva je da područje oko Drine postane okupljalište svih ljubitelja prirode.

Projekat ima primarno ekološki motiv, a ne može se zaobići ni njegov zdravstveni i turistički efekat.

Navedene aktivnosti dio su šireg koncepta „Podijeljene opštine“, koji Savjet Evrope realizuje od 2016. godine u Bosni i Hercegovini.

Njegov osnovni cilj je pružanje podrške dijalogu između opština, koje su nakon Dejtonskog sporazuma podijeljene entitetskom linijom.

Period realizacije ovog projekta je od 1. aprila do 30. jula ove godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: