Kultura

Dejan Cukić u zavičaju svoje majke: Fočaci uživali u hitovima za sve generacije

16.06.2022 | 15:57 Dejan Cukić u zavičaju svoje majke: Fočaci uživali u hitovima za sve generacije

Poznati muzičar, novinar, pisac i prevodilac Dejan Cukić fočanskoj publici predstavio je dio svog prevodilačkog opusa kojim se posljednjih godina bavi. Kroz biografije o Elvisu Prisliju, Bitlsima i Eltonu Džonu, Cukić je prikazao istorijat rokenrola, osvrćući se i na najvažnije periode svoje karijere, koja traje više od 40 godina.

Uz svoje najveće hitove koje poznaju gotovo sve generacije, izveo je i više pjesama stranih izvođača i grupa koje su uticale na njegovu karijeru.

Sa publikom u Foči podijelio je i zanimljivosti o svojoj porodici, navodeći primjer djeda s majčine strane, Hercegovca Rista Stajčića iz Ljubinja, koji se nakon osam godina života u Americi vratio da posjeti roditelje.

Cukić je ispričao da se njegov djed tada hvalio kako se ponovo vraća za Ameriku najvećim čudom na svijetu, brodom „Titanik“. Međutim, krenuo je iz Dubrovnika brodom do Engleske, uhvatila ih je oluja i on je zakasnio.

Ubrzo se oženio i doselio u Foču, gdje je rođena i do Drugog svjetskog rata živjela Dejanova majka, Ljiljana. Upravo njoj Cukić je posvetio nastup u Foči.

-Moja majka je ovdje imala divno djetinstvo i ranu mladost. Slike Foče prije Drugog svjetskog rata su nešto uz šta sam rastao. Porodica mog oca je iz Šumadije i njih sam viđao samo tokom raspusta. Živio sam sa maminom rodbinom, sa bakom, ujacima i njihovim porodicama, tako da su te priče o Foči dio moje ličnosti. Ono što me je inspirisalo u životu je ta vrsta vedrine i energije koju je moja majka skupila u Foči i koja joj je pomogla da kroz sve životne nedaće prođe sa osmijehom-rekao je Cukić.

Iako je široj javnosti poznat kao muzičar, Cukić se istovremeno bavi novinarstvom i prevođenjem biografija poznatih muzičara. Napisao je i knjige „Muzika je najbolja – lik i djelo Frenka Vinsenta Zape Mlađeg“, „Roling Stonsi – uputstvo za upotrebu“, te „45 obrtaja“, koja predstavlja priče o nekim od najznačajnijih pjesama u pojedinim epohama.

-Dosta mojih prijatelja koji me poštuju kao muzičara  smatra da sam, predstavljajući se u javnosti kao neko ko piše, prevodi i vodi emisije, sebi odmogao. Da sam svojoj osnovnoj djelatnosti naštetio. Tako kažu ljudi koji misle da zaslužujem veću popularnost nego što je imam, ali to sam sve ja. Ne bih mogao da se odreknem tih stvari, jer mi svaki od tih načina dijeljenja strasti prema muzici puno znači-istakao je Cukić.

On je podsjetio da je u Foči prvi put svirao 1984. godine sa „Bajagom i instruktorima“ i izrazio želju da naredni put nastupi sa kompletnim bendom, te muzičarima porijeklom iz Foče – Draganom Jankelićem, bivšim bubnjarem „Bijelog dugmeta“ i Murisom Varajićem, jednim od najboljih gitarista na prostoru bivše Jugoslavije.

„Veče sa Dejanom Cukićem“ organizovao je Muzej Stare Hercegovine.

-Trudimo se da dovedemo kvalitetne muzičare i predstave. Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa intenzivnijim tempom, da u Foču dovedemo što više ovakvih dešavanja-rekla je direktor Muzeja Dušanka Stanković.

Dejan Cukić je tokom karijere bio član grupa „Dizel“, „Tilt“, „Bulevar“, „Bajaga i instruktori“, dok zadnjih 35 godina nastupa sa grupom „Spori ritam bend“. Pisao je za magazin „Rok“, a krajem devedesetih bio jedan od urednika magazina „Žica“, urednik na muzičkoj televiziji Metropolis i pisac muzičke strane u Politikinom zabavniku. Uređuje i vodi muzičku emisiju „Ode ponedjeljak“ na radiju Beograd 202.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: