Kultura

„Sinovi umiru prvi“- dramski i glumački kvalitet

20.06.2022 | 12:11 „Sinovi umiru prvi“- dramski i glumački kvalitet

Balkanska stvarnost, selo u okolini Banja Luke, emocija, tragedija, humor, smrt, elementi su predstave „Sinovi umiru prvi“, koja je u subotu odigrana u Gradskom pozorištu u Foči.

Glumci Narodnog pozorišta RS uspješno su predstavili današnje društvo, svu konfuziju i ludilo koje nosi novo vrijeme. Poruke koje nosi ovaj dramski tekst Mata Matišića navode gledaoca na duboko razmišljanje o ideološkim temeljima društva i približavaju sve anomalije koje su prisutne u savremenom dobu. Fenomenalna glumačka ekipa Narodnog pozorišta RS odlično je odradila svoj posao i iz sale niko nije izašao ravnodušan.

Aleksandar Stojković, koji igra ulogu Mićuna, kaže da se radi o specifičnoj dramaturgiji crnog humora, koji je jako sličan formi Dušana Kovačevića. „Ljudi lako „gutaju“ tu priču, ona je jako zanimljiva do kraja koji se završava prilično katarzično i niko iz sale ne izlazi ravnodušan, što je osnovna misija i zadatak pozorišta. Ako izađete i zaboravite za pet minuta šta ste gledali, onda nešto nije dobro; ili je loš tekst ili glumci ili predstava, ili sve ukupno“, kaže Stojković, dodajući da je ova predstava gostovala u regionu i nekoliko mjesta u svijetu, a dobitnik je i brojnih nagrada.

Marketing menadžer Narodnog pozorišta RS, Mario Lukajić naglašava da je tematika predstave teška.

„Baš smo došli u neka mjesta gdje je direktno bila uključena i publika kroz neke scene, i vidno je bila pogođena nakon predstave. Suština ovog projekta je da se Narodno pozorište vrati na one scene na kojima nije bilo dugo i da se decentralizuje kultura, što je neophodno jer ne treba sve da se dešava samo u Banja Luci“, poručuje Lukajić.

Predstava, čiju režiju potpisuje Marko Misirača, realizovana je u okviru akcije „Narodno sa narodom“, a pokrovitelj je predsjednica RS, Željka Cvijanović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: