Vijesti

Grad uništio usjeve u Zakmuru

01.07.2022 | 15:46 Grad uništio usjeve u Zakmuru

Nevrijeme koje je juče zahvatilo područje Zakmura nanijelo je ogromnu štetu na usjevima i voćnjacima.

Najviše štete pretrio je zaselak Zabrđe i, kako kažu mještani, od ljetine nije ostalo skoro ništa. Grad veličine oraha koji je padao oko 15 minuta lomio je mlade voćke i skresao lišće sa grana, a koliko je leda bilo najbolje govori činjenica da je i jutros osvanuo u nekim dijelovima sela.

Manojle Mane Rašević, kaže da za svoje 74 godine ne pamti takvo nevrijeme i oluju sa gradom koja je pogodila Zakmur.

„Grad je padao najmanje 15 minuta, što je neuobičajeno, nikad u ovom kraju nema nekog nevremena, ali juče je to bilo neopisivo. Krupni komadi grada, veličine oraha su padali i zahvatilo je samo Zabrđe, dok je u drugim dijelovima bila samo kiša“, kaže Rašević. Najveća šteta načinjena je na povrtarskim usjevima, krompiru, pasulju, boraniji, te drugim zeljastim biljkama.

„Krompir se neće moći omladiti, a blitvu i slične kulture je potpuno uništilo, iscijepalo listove i sravnilo sa zemljom. Imam i jednu parcelu djeteline, koja je stigla za košenje, sve je to u zemlju utjeralo i od tog usjeva nema ništa. Šljive nisu bile ni rodile, bilo je nešto malo krušaka i jabuka, ali to je uništeno, pored plodova čak je i list obijen, a ono što je malo ostalo od plodova i to je oštećeno“, priča Rašević.

Meteorolozi upozoravaju da se i narednih dana u popodnevnim satima mogu očekivati pljuskovi praćeni vjetrom i gradom.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: