Sport

Prvo takmičenje u plivanju privuklo veliki broj učesnika i navijača

15.07.2022 | 10:58 Prvo takmičenje u plivanju privuklo veliki broj učesnika i navijača

Blizu stotinak Fočaka svih generacija učestvovalo je juče na prvom takmičenju u plivanju, koje su na bazenima Akva parka Ušće organizovali opština Foča, Turistička organizacija i Sportski savez s ciljem promocije ovog sporta.

Takmičenje je održano na olimpijskom bazenu, a osnovci u više kategorija, srednjoškolci, seniori i veterani takmičili su se slobodnim stilom na 50 metara.

U različitim načinima plivanja mogla se primijetiti razlika između onih koji su naučili da plivaju u hladnoj i velikoj Drini ili nešto manjoj Ćehotini,  dok su mlađe generacije vještinom održavanja na vodi uglavnom ovladale na moru ili na bazenu.

Posebno zanimljiva i neizvjesna bila je trka veterana u kojoj je trijumfovao Željko Marković.

U konkurenciji seniora pobijedio je David Drakul, poznat po tome što je i zimus, na prvom takmičenju u plivanju za Časni krst na rijeci Ćehotini, bio najbrži.

On za sebe kaže da nije dijete ni Drine, ni Ćehotine, već Tare. On je, inače, skiper- vozač gumenih čamaca u Rafting kampu „Kalista“.

„Odlična konkurencija, slično kao i u plivanju za Časni krst u dlaku sam plivao sa Markom Milanovićem. Mi na Tari, inače, plivamo uzvodno kad vježbamo prije nego što obučavamo za skipere“, šaljivo je dodao Drakul.

Danilo Kovačević, koji je bio najbolji u konkurenciji učenika devetih razreda osnovnih škola, odrastao je kupajući se na Drini, a ostavivši svoje protivnike daleko iza sebe pokazao je koliko su „vidre sa Drine“ spretne i brze u vodi.

„Nisam se nešto pripremao, plivam inače na Drini, na Sastavcima, a dolazim i na bazen“, rekao je Danilo.

Lara Ćosović  osvojila je drugo mjesto u konkurenciji učenica petih razreda osnovnih škola.

„Najčešće se kupam na Drini na plaži u Kopilovima. Drina, kad se navikneš na nju, nije hladna, može se kupati. Zadovoljna sam trkom, bilo je sjajno“, rekla je Lara.

Devetogodišnji Luka Matijević iz Brčkog na ljetovanju je kod bake i djeda i svaki dan posjećuje bazene u Foči.

„Trka je bila divna. Plivanje mi je omiljeni hobi, a inače treniram odbojku“, rekao je Luka, koji je osvojio treće mjesto u konkurenciji mlađih osnovaca.

Una Kunarac bila je najbrža među djevojčicama do 10 godina.

„Svaki dan sam na bazenu sa tatom, on me je i naučio da plivam na moru još dok sam imala četiri godine. Nisam očekivala da ću pobijediti“, rekla je Una.

Direktor Turističke organizacije Foča Spomenka Popadić nada se da će ovo takmičenje prerasti u tradiciju.

„Naš glavni cilj je da doprinesemo afirmaciji sportskih aktivnosti, jer sport veoma utiče na psihičko i fizičko zdravlje čovjeka. Naročito u današnje vrijeme želimo da podstaknemo djecu da se što više bave fizičkom aktivnošću zbog prevelike zaokupljenosti društvenim mrežema i video igricama“,rekla je Popadićeva.

Akva park u Foči svakodnevno, a posebno vikendom, posjećuju kupači iz opština Gornjeg Podrinja,uključujući i federalne opštine Ustikolinu i Goražde. I ove godine na Akva parku je organizovana škola plivanja za najmlađe kupače.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: