Vijesti

U subotu 30 godina od zločina u Jabuci

18.07.2022 | 16:52 U subotu 30 godina od zločina u Jabuci

Na groblju Božovac u Foči u subotu, 23. jula, biće obilježeno 30 godina od stravičnog zločina u fočanskoj Jabuci u kojem su pripadnici muslimanske vojske iz Goražda na kućnom pragu ubili 43 srpska mještanina.

Na ovom groblju, gdje su nakon Dejtonskog sporazuma i egzodusa preostalih Srba iz Jabuke preneseni posmrtni ostaci, u 11.00 časova biće služen pomen, a rodbina stradalih i opštinske delegacije prislužiće svijeće i položiti cvijeće, najavljeno je iz Organizacionog odbora.

Masakr nad srpskim civilima 18 sela nekada fočanske mjesne zajednice Jabuka, koja je nakon Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH, prvo je masovno stradanje Srba u opštini Foča u proteklom ratu, a za koje počinioci i naredbodavci još nisu izvedeni pred lice pravde.

Muslimanska vojska tada je popalila sve kuće i pomoćne objekte na koje je naišla ubijajući sve pred sobom, a milosti nije bilo ni za slijepe i nepokretne starice, djevojke i djecu, koje su ubijali i palili u njihovim kućama.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Pravoslavna Crkva Preobraženja Gospodnjeg je minirana i do temelja srušena, a obnovljena je prilozima vjernika 2005. godine.

Osim jednom u godini, 19. avgusta, kada se na crkvenom saboru okupe nekadašnji mještani, u crkvu gotovo da nema ko da dođe.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: