Vijesti

PU Foča: U prvoj polovini godine manje krivičnih djela i saobraćajnih nesreća

21.07.2022 | 14:12 PU Foča: U prvoj polovini godine manje krivičnih djela i saobraćajnih nesreća

Policijska uprava Foča od početka godine realizovala je tri operativne akcije koje su za cilj imale otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, pranja novca, iznuda i prevara, te nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija. Tokom ovih akcija uhapšeno je 17 lica, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove Uprave u proteklih šest mjeseci.

Na području šest opština u nadležnosti Policijske uprave Foča, od januara do juna, evidentirano je 108 krivičnih djela, za četiri manje nego lani. Najviše ih je počinjeno na području Foče 49, a najmanje u Kalinoviku pet.

-Ukupno 79 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 20 iz oblasti privrednog kriminaliteta , pet iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i četiri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Procenat ukupne rasvijetljenosti je oko 80 odsto-rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

Govoreći o krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta načelnik PU Foča Velimir Kostović naveo je da je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 155.000 KM, dok je stečena protivpravna imovinska korist 546.000 KM.

-Pripadnici PU Foča uspješno su odgovorili na sve bezbjednosne rizike i izazove. Policijska uprava i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju pojačane planske aktivnosti tokom ljetne turističke sezone kako bi zadržali povoljno stanje bezbjednosti-istakao je Kostović.

Policija bilježi i smanjenje broja saobraćajnih nesreća. Od početka godine dogodila se 131 nesreća u odnosu na 149 prošlogodišnjih.

-Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, u odnosu na jednu takvu iz prošle godine. Evidentirano je 14 nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama, dok su u 10 slučajeva zabilježene teške povrede. U 107 nezgoda pričinjena je samo materijalna šteta-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Javni red i mir narušen je 68 puta, za pet više nego lani, dok su evidentirana 84 prekršaja iz ove oblasti.

-Najviše je bilo fizičkih napada i vrijeđanja, dok su ostali slučajevi zastupljeni znatno manje. Od ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira u Foči je evidentiran jedan slučaj vršnjačkog nasilja, a protiv dva izvršioca su pokrenuti prekršajni postupci-rekao je Krunić

Na konferenciji za novinare stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Foča ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: