Vijesti

Reagovanje Udruženja rafting klubova “Tara i Drina”

22.07.2022 | 16:12 Reagovanje Udruženja rafting klubova “Tara i Drina”

Udruženje rafting klubova “Tara i Drina” iz Foče reagovalo je na izjavu direktora Šumskog gazdinstva Maglić Spomenka Stojanovića, koju je dao Radio Foči u vezi sa osnivanjem Parka prirode „Tara“, a u kojoj je naveo da opština Foča i Republika Srpska do sada nisu imali nijednu marku od raftinga na Tari.

Iz Udruženja su naglasili da osjećaju potrebu da se obrate javnosti, a pogotovo stotinama porodica koje žive od raftinga i hiljadama ljudi u Foči i okolini koji, kako kažu, posredno ili neposredno prehranjuju porodice zahvaljujući turizmu, prvenstveno raftingu na rijeci Tari.

Navode da su se ovim poslovima počeli baviti od vlastitih sredstava. „I danas još uvijek otplaćujemo kredite koje smo dizali prije punih 20 godina i nikada za svih tih 20 godina nismo bili ni na čijem budžetu niti na narodnim leđima. Ovog puta ćemo navesti primjer samo dva kampa od postojećih tridesetak- kamp “Drina Tara” i kamp “RT” su kroz svoje firme samo u ovoj godini i to u dosadašnjem dijelu sezone otkucali i platili PDV u iznosu od preko 250.000 maraka, a sezona još nije došla ni do pola, stoji u saopšteNju.

Dalje navode da su registrovali oko 40 rafting čamaca za šta su platili registraciju, tehničke preglede i ostale obaveze kao da registruju 40 putničkih vozila, a kako tvrde treba znati da se skoro nigdje u svijetu ovakvi čamci uopšte ne registruju ili se za neko evidentiranje plaća simbolična naknada od 10 – 20 evra, a ne par stotina kao što je slučaj ovdje.

„Pomenuti kampovi mjesečno plaćaju struju preko 10.000 maraka. Svakodnevno upošljavaju preko 30 vozača sa svojim vozilima koji svaki dan svaku vožnju naplaćuju oko 50 evra po vožnji. Sa svim vozačima kampovi imaju potpisane ugovore o prevozu i sve se radi po zakonu“, tvrde iz Udruženja.

Oni dodaju da skoro svakodnevno upošljavaju preko 30 vodiča na rijekama koji, takođe zarađuju svoje vodičke nadoknade, te da pored toga, na kampovima rade desetine konobara i kuvara, od kojih su neki povremeno angažovani, a drugi su u stalnom radnom odnosu i svi oni zarađuju veoma dobre plate kojima prehranjuju sebe i svoje porodice.

„Opštini Foča svi kampovi već godinama plaćaju zakup zemljišta, rente i razne druge doprinose koji se kreću od oko 3.000 maraka pa naviše. To je potrebno pomnožiti sa barem dvadesetak kampova i barem desetak godina otkako se to plaća, dakle u pitanju su stotine hiljada maraka čistog prihoda sa nula ulaganja, jer kao što svi znamo kampovi sami dovode vodu, struju, sami prave pristupne puteve, uređuju staze i slično”, navode iz udruženja.

Prema njihovim riječima, na osnovu raftinga  opstaju seoska domćinstva koja kampove snabdijevaju poljoprivrednim proizvodima, a brojne prodavnice, mesare i benzinske pumpe u Foči ostvaruju veći promet.

„Kad se sezona raftinga završi i tada novac od kampova nastavlja da se sliva u Foču i republiku. Cijelu zimu na kampovima radi na desetine radnika, raznih majstora, zidara, tesara, keramičara, čuvara.  U kampove na Tari je uloženo više desetina miliona maraka u građevinskom materijalu i kroz poslove na izgradnji. Iskreno bismo voljeli kada bi pomenuto proglašenje “parka prirode” donijelo nešto dobro Tari i turizmu, međutim zasad ne vidimo i ne čujemo bilo kakav plan rješavanja gorućih problema, već samo vidimo najave uvođenja novih nameta”, stoji, između ostalog, u reagovanju Udruženja „Tara i Drina“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: