Vijesti

Demobilisani borci potpisali ugovore o samozapošljavanju

25.07.2022 | 16:08 Demobilisani borci potpisali ugovore o samozapošljavanju

Devedeset tri fočanska demobilisana borca i ratna vojna invalida potpisali su ugovore kojim dobijaju po 10.000 KM za pokretanje djelatnosti u okviru projekta “Zajedno do posla” koji realizuje Zavod za zapošljavanje Republike Srpske. Ove godine u Foči su putem svih programa koje realizuje Zavod, a finansira Vlada RS, odobrena sredstva u vrijednosti 1,9 miliona maraka za zapošljavanje 229 lica.

-Trenutno imam malinjak od dva dunuma, računam da proširim na šest dunuma. Planiram da uzmem sadni materijal u Srbiji, određenu vrstu polke. Ovo mi je glavna spona i pomoć porodici, svi smo trenutno uključeni-rekao je Matović.

I demobilisani borac Spomenko Pavlović aktivno se bavi voćarstvom. Kroz odobrena sredstva od Zavoda namjerava da proširi postojeće kapacitete i unaprijedi proizvodnju.

-Najviše uzgajam jabuku i krušku, a razmišljao sam da kroz ovaj program pokrenem firmu „Zlatni delišes“, pošto uspješno do sada uzgajam organski jabuku. Selo mi je Mazoče, lijepa visina, uslovi za uzgoj odlični-rekao je Pavlović.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da je Vlada Srpske obezbijedila dodatna sredstva kako bi svi demobilisani borci koji ispunjavaju uslove bili obuhvaćeni projektom „Zajedno do posla“. Naveo je da je Foča, pored Nevesinja, opština koja godinama povlači najviše sredstava kroz Vladine programe zapošljavanja i samozapošljavanja.

-Siguran sam da će ova sredstva pomoći demobilisanim borcima u Foči da riješe pitanje zaposlenja što do sada nisu mogli. Ukupno smo u Foču u ovoj godini plasirali gotovo 1,9 miliona maraka za zapošljavanje 229 nezaposlenih, što je otprilike negdje oko 10 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Foči-naveo je Vujičić.

Načelnik Foče Milan Vukadinović naveo je da, pored Vlade Srpske i Zavoda za zapošljavanje koji ulažu napore za zapošljavanje boračkih kategorija, i lokalna uprava otvorena za svaki vid podrške i pomoći toj populaciji.

-U prošloj godini smo išli sa javnim pozivom za nabavku stočnog fonda i određen dio demobilisanih boraca uspjeli smo da pomognemo. Takve inicijalne pakete nastavićemo i ove godine, kroz sličan ili drugi vid pomoći. Pozivam sve demobilisane borce da se obrate za pomoć i podršku u onom obimu u kojem je opština u mogućnosti za pomoć. Vrata su im uvijek otvorena-istakao je Vukadinović.

U Foči je ukupno u ovoj godini 160 lica iz boračkih kategorija dobilo šansu za zapošljavanje, samozapošljavanje i pripravnički staž.

Podijelite vijest: