Vijesti

Gastro kultura važan dio turističke ponude

25.07.2022 | 16:14 Gastro kultura važan dio turističke ponude

Domaća kuhinja, med i pčelinji proizvodi, riblji specijaliteti, ljekovito bilje, proizvodi od smokava i mnoštvo drugih poslastica predstavljeni su na Gatro festu čiji je organizator Turistička organizacija Foče.

Nakon dvije godine pauze, zbog epidemije korona virusa, izostala je organizacija ove manifestacije, ali je ovaj put na najbolji način promovisana gastro kultura.

Na štandovima su predstavljeni specijaliteti 22 izlagača iz Foče ali i drugih krajeva. Domaći proizvođači zdrave hrane i mnogo zaboravljenih jela i proizvoda uspješno su promovisani na Gastro festu, a u kojima su posjetioci uživali.

Konoba „Zlatna dunja“ prepoznatljiva je po specijalitetima domaće kuhinje i tradicionalnim jelima, a Vladimir Milanović, zaposlen u ovom ugostiteljskom objektu, kaže da je ova manifestacija odlična prilika za promovisanje specijaliteta. „Teletina ispod sača, lešo teletina, mućkalica, pršut, domaći kajmak i sir i tradicionalne poslastice tufahija i hurmašica su samo dio našeg menija. Od samog početka njegujemo tradicionalnu kuhinju, a Gastro fest je pun pogodak za promociju naših jela.“, zaključio je Milanović.

Nezaobilazan učesnik svih većih gastro manifestacija je Božo Vlačić iz Trebinja koji se bavi preradom smokve već petnaest godina.

„Ozbiljno se bavim proizvodnjom i preradom smokve, imam devet autohtonih sorti i 700 stabala. Ništa ne bacam, od lista smokve imam čak četiri proizvoda. Pravim slatko, pekmez, džemove, rakiju, liker, pa je paleta proizvoda baš široka. Dobitnik sam brojnih nagrada sa sajmova iz Beograda, Novog Sada, Zenice, Sarajeva i drugih gradova. Nagrade se nižu i ja sam prezadovoljan rezultatima moga rada“, ističe Vlačić.

 

Turistička organizacija Foče već desetak godina organizuje Gastro fest čime želi podstaći domaće proizvođače hrane i autohtonih specijaliteta. Direktorica Spomenka Popadić kaže da je to najbolja prilika da se na jednom mjestu vidi gastro bogatstvo našeg kraja.

 „Cilj festa je predstavljanje gastro kulture kao važnog segmenta kompletne turističke ponude. Danas je gastro ponuda veoma velika, sa nama su pčelari, razna udruženja, restorani, lovci, ribolovci, a dosta izlagača ima i sa strane. Uvijek se trudimo da uspostavimo saradnju sa susjednim i drugim opštinama, kako bismo upotrpunili sadržaje i razmijenili iskustva“, kaže Popadićeva.

Uspjehu promocije fočanske gastro kulture uveliko je doprinio RTRS Karavan, koji je direktno prenosio atmosferu sa Gastro festa.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: