Vijesti

Golićeva: Spriječena ekološka katastrofa u NP “Sutjeska”

25.07.2022 | 16:17 Golićeva: Spriječena ekološka katastrofa u NP “Sutjeska”

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas na Tjentištu da je, najviše zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Helikopterskog servisa Republike Srpske u gašenju požara u kanjonu Hrčavke, spiriječena ekološka i materijalna katastrofa.

Golićeva je nakon sastanka sa direktorom Parka Aleksandrom Kovačem i načelnicima opština Foča i Gacko Milanom Vukadinovićem i Ognjenom Milinkovićem navela da su bili u pitanju sati, možda i minuti, da se požar proširi na podnožje Zelengore.

„Zahvaljujući Helikopterskom servisu Repbulike Srpske, koji je imao više od 30 naleta, spriječena je velika elementarna nepogoda i ne postoji riječi kojima bih ja i kao resorni ministar iskazala zahvalnost Helikopterskom servisu na čelu sa direktorom Bobanom Kusturićem. Šest pilota bilo je angažovano i uspjeli su lokalizovati požar“, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da se požar i danas javio u manjem obimu, a da su radnici Nacionalnog parka i vatrogasci iz Foče i Gacka na terenu i da su uspjeli lokalizovati i taj dio požarišta.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Aleksadanr Kovač kaže da je požar stavljen pod kontrolu, a da još dogorijeva nekoliko panjeva.

„Bitka za Zelengoru je dobijena. Na nekoliko mjesta panjevi dogorijevaju, mi to kontrolišemo sa ljudstvom na terenu i nadam se da ćemo večeras ili rano ujutro reći da je požar definitivno ugašen. Da nije bilo pomoći opština Foča i Gacko, republičke i opštinske Civilne zaštite, Helikoterskog servisa, ovo bi bila nemoguća misija“, rekao je Kovač.

Načelnici opština Foča i Gacko Milan Vukadinović i Ognjen Milinković zahvalili su se Helikopterskom servisu Republike Srpske na brzoj intervenciji, kao i pripadnicima vatrogasnih službi Nacionalnog parka i dvije opštine.

 „Požar još tinja, ali je pod kontrolom i uradićemo sve da ga i ugasimo“, rekao je Milinković.

Vukadinović je naveo da će lokalne uprave u saradnji sa Vladom nastojati da obnove vatrogasna sredstva i opremu, kako u Nacionalnom parku, tako i u ove dvije lokalne zajednice.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: