Vijesti

PU Foča: Prilagoditi brzinu bezbjednosti života

26.07.2022 | 17:56 PU Foča: Prilagoditi brzinu bezbjednosti života

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi preventivnu kampanju „101 život“ usmjerenu na smanjenje broja poginulih na putevima Srpske u julu i avgustu. U kampanju je uključena i Policijska uprava Foča.

Kako bi unaprijedili bezbjednost saobraćaja policija će tokom kampanje dijeliti letke s informacijama o važnosti poštovanja saobraćajnih pravila. Da bi se postigli bolji rezultati biće pojačane i kontrole učesnika u saobraćaju.

-Reagovaćemo i represivno, ne samo preventivno, jer postoje učesnici u saobraćaju na koje ne utiču preventivne aktivnosti. Sankcionisaćemo prekršaje koji su po pokazateljima najčešći elementi zbog kojih dolazi do saobraćajnih nezgoda. To su neprilagođena brzina, upravljanje motornim vozilima pod dejstvom alkohola i opojnih droga i slično-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić gostujući u programu Radio Foče.

On je pozvao građane da poštuju najvažnija saobraćajna pravila, koja podrazumijevaju da se ne pije alkohol tokom i prije vožnje, ograničenje brzine, brigu o bezbjednosti djece na ulici, upotrebu auto-sjedalice za bebe, provjeru guma i kočnica na vozilu, vezanje pojasa, te nekorištenje mobilnog telefona za vrijeme vožnje.

Učesnicima u saobraćaju preporučuje da budu pažljivi, osvijetljeni ili obilježeni svjetloodbojnim prslukom i da ne voze umorni.

-Kao uzrok saobraćajnih nezgoda na prvom mjestu je brzina. Velika brzina motornog vozila stvara veliku sudarnu brzinu, što stvara velike posljedice. Pri većim brzinama manja je funkcionalnost sistema zaštite, zato apelujem da učesnici u saobraćaju poštuju ograničenje brzine i na taj način doprinesu ukupnoj bezbjednosti saobraćaja-rekao je Krunić.

Naveo je podatak da je analizom MUP-a Republike Srpske u prošloj godini ocijenjeno da su učesnici u saobraćaju na području PU Foča bili najmanje ugroženi.

-Poslije dolaze policijske uprave Istočno Sarajevo i Banjaluka. Saobraćajni rizik na području PU Foča bio je 0.9, a republički prosjek je 2.3, pa smo optimistični po tom pitanju. Ova godina trebalo bi da bude još bolja, jer za prvih šest mjeseci nemamo smrtno stradala lica, a broj saobraćajnih nezgoda i njihova unutrašnja strukura se smanjuju u odnosu na prethodni period-istakao je Krunić.

Tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj život je izgubila 101 osoba. Među njima je i jedna na području Policijske uprave Foča.

Prema podacima MUP-a Srpske, jul i avgust su mjeseci kada se na putevima izgubi najviše života. U tom periodu lani ih je bilo 28.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: