Vijesti

Drinska ljepota kroz avanturu

28.07.2022 | 13:23 Drinska ljepota kroz avanturu

I ove godine biće održana Drinska avantura, manifestacija koja promoviše najljepši dio Drine i adrenalinski sport, te podiže ekološku svijest. Šesta avantura statruje sutra, ekološkom akcijom na Miljevini, nastavlja se u subotu porodičnim kampom na Tjentištu i završava u nedjelju tradicionalnom regatom od Bastaha do Akva parka „Ušće“.

Od njenog nastanka do Foče Drina je najčistija, ima najljepši kanjon, najljepše plaže i najljepšu boju. Njeno očuvanje je od posebnog značaja i promocija tog dijela u ekološkom i turističkom smislu je vrlo važna. To su još prije šest godina shvatili organizatori, Omladinski pokret Foča, koji je različitim sadržajima i programima promovisao ljepotu Drine.

Program počinje sutra u Miljevini, ekološkom akcijom, a predsjednik Organizacionog odbora, Mladen Mandić kaže da je planirana jedna aktivnost sa mladima iz ove mjesne zajednice. „Opština Foča je nedavno uredila jedno kupalište na Bistrici, koja je pritoka Drine, i primjetili smo da se u okolini odlaže smeće. Mi ćemo sa mladima iz Miljevine organizovati akciju čišćenja i postaviti ekološke poruke što smo radili i ranije. Prošle godine smo u okviru manifestacije obezbijedili i postavili dva kontejnera ukazujući tako na važan ekološki aspekt, koji je jedan od ciljeva Avanture“, kaže Mandić.

Novitet u programu Avanture je porodični kamp koji se organizuje u subotu na Tjentištu, a čiji je cilj promocija porodičnih vrijednosti, snalaženje djece, ali i njihovih roditelja u prirodi.

„Želimo da djeca nauče na pozitivnim primjerima kako da se ponašaju u prirodi, kako da je čuvaju, te da se nauče snalaziti u prirodnom okruženju, postaviti šator, pripremiti hranu i druge vještine neophodne za boravak u takvom okruženju. Pripadnici Spasilačkog kluba „Volf“ će im pokazati neke tehnike spasavanja u vodi, pošto će jedan dio aktivnosti biti organizovan na bazenu na Tjentištu“, rekao je Mandić.

Centralni dio manifestacije je regata od Bastaha do Foče i ona je planirana u nedjelju. I ove godine prijavio se veliki broj ljubitelja raftinga, Drine i turista iz raznih krajeva. „U 8 sati ćemo se okupiti na gradskom trgu odakle ćemo organizovanim prevozom otići na Bastahe. Tu ćemo zadužiti opremu i krenuti na avanturu dugu petnaestak kilometara. Pauza je na plaži Mačkovac koja je, takođe, uređena i tu ćemo se odmoriti i okrijepiti, a cilj je da zajedno uplovimo u Foči kod Akva parka“, kaže Mandić.

Opština Foča je pokrovitelj ove manifestacije, a prijave za Drinsku avanturu traju još danas i sutra, mada se očekuje da će biti i onih koji će doći u nedjelju na Bastahe u svojoj režiji, kako bi se uključili u regatu i bili dio ove turističko-ekološke priče.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: