Vijesti

Tri elektrane na Bistrici donosiće 50 miliona evra godišnje

03.08.2022 | 17:44 Tri elektrane na Bistrici donosiće 50 miliona evra godišnje

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati se od tri stepenasto raspoređene elektrane, prema sadašnjim cijenama struje prihodovaće godišnje oko 50 miliona evra, rečeno je danas u Foči gdje je kineska kompanija AVIK, koja će graditi elektrane, svečano otvorila kancelariju.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović podsjetio je da je ukupna instalisana snaga ovog sistema 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

On je naveo da je u vrijeme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo perdviđeno da tri elektrane na rijeci Bistrici godišnje donose sedam miliona evra prihoda, ali da će sa trenutnim cijenama prihod biti 50 miliona evra.

„Ako je prije njena isplativost bila 16 godina, sada se njena isplativost svela na četiri godine“, istakao je Petrović.

On je nazvao spletkarenjem i insinuacijama određene navode o štetnom uticaju na životnu sredinu.

„Upravo ovakvi mali pribranski objekti i pregradni profili omogućiće razvoj i turizma, omogućiće održavanje životinjskog i biljnog svijeta, jer ćemo i tokom cijele godine imati izdašnije protoke vode, čuvaće se u akumulacijama na nekoliko stepenica. To je važno reći jer postoje pojedinci koji žele da blokiraju proizvodnju novog kilovat časa u Republici Srpkoj“, rekao je Petrović.

On je dodao da ne postoji opravdan razlog za blokadu, te da su sve procedure davno završene za ovaj projekat i da je u proceduri obnavljanje ekološke dozvole.

Pripremne radove na Bistrici obišao je i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da već urađeno 10 kilometara pristupnih puteva.

„Vrijednost projekta je 103 miliona evra i plan nam je da se uz izgradnju ovog objekta pokrenu aktivnosti na uređenju vodotoka rijeke Bistrice u naselju Miljevina i eliminiše trajno rizik od poplava“, rekao je Đokić.

On je naveo da bi sistem od tri elektrane trebalo da bude završen najduže za četiri godine, dodavši da je od velike važnosti što će na izgradnji biti angažovan veliki broj domaće radne snage.

Đokić se zahvalio kineskoj kompanije na saradnji i parterstvu sa Republikom Srpskom.

Direktor fočanske kancelarije kineske kompanije AVIK Vej Pingom rekao je da je uz pristupne puteve urađeno više od 30 istražnih bušotina.

„Bušotine su na dubini više od 50 metara  da bi se ispitalo tlo i ustanovili uslovi za gradnju, koji trenutno pokazuju da je potreban naporan rad za izgradnju ovog pregradnog mjesta, ali smo uporni i znamo da možemo to da postignemo“, rekao je Pingom.

On je dodao da će na izgradnji sistema hidroelektrana na Bistrici za lokalno stanovništvo biti otvoreno više od 200 radnih mjesta.

Uz radnike iz Kine, već je angažovan određeni broj Fočaka, a jedan od njih Branko Perović kaže da mu je ovo prvo radno iskustvo u stranoj kompaniji.

„Uslovi rada su na visokom nivou, saradnja sa kolegama je odlična. Porodičan sam čovjek, imam ženu i malo dijete i ovaj posao mi mnogo znači. Nadam se da je ovo samo početak mog radnog odnosa sa kineskom kompanijom AVIK i da nas u budućnosti očekuje, pored ovog projekta, još projekata u BiH, a možda i u drugim zemljama“, rekao je Perović.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Investitori su preduzeće Hidroelektrane “Bistrica” i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: