Vijesti

Završena škola plivanja, diplome dobila 33 mališana

04.08.2022 | 18:33 Završena škola plivanja, diplome dobila 33 mališana

Na bazenima Akva parka „Ušće“ završena je ovogodišnja škola plivanja koju su pohađala 33 mališana uzrasta od pet do sedam godina. Za uspješno savladanu vještinu nagrađeni su diplomama.

Prema ocjenama instruktora mališani su uspjeli da odgovore na sve zadatke. Savladali su strah od ulaska u vodu, naučili tehnike disanja i da se samostalno održavaju u horizontalnom položaju.

Među malim plivačima su i Maša, Petra i Vuk Stajić iz Beograda. Ljetnji raspust kod babe i djeda u Foči proveli su učeći da plivaju. Sa nestrpljenjem čekaju odlazak na more.

-Ovdje mi je lijepo i naučila sam tehnike kraul i prsno. Jedva čekam da plivam na moru-rekla je Maša.

-Učili smo razne tehnike. Sestra me je učila da plivam prije nego što sam došla u školu plivanja-kaže Petra.

-Naučio sam da plivam prsno, kraul i na leđima-rekao je Vuk.

Da nauče plivati 12 časova u školi plivanja bilo je dovoljno i Naumu Davidoviću i Stefanu Stojanoviću iz Foče.

-Bilo mi je fino i drago mi je što sam naučio da plivam. Prezadovoljan sam-rekao je Naum.

-Baka i djed su me najviše dovodili na bazen. Naučio sam razne tehnike i bilo mi je lijepo-rekao je Stefan.

Postignutim rezultatima zadovoljan je i instruktor Bratislav Pavlović. Ističe da je osnovama tehnike plivanja ovladalo 90 odsto polaznika.

Ukazujući na važnost plivanja roditeljima je savjetovao što češće da dovode djecu na bazen kako bi primjenjivali naučeno.

-Plivanje kod djece jača funkcionalne sposobnosti i cjelokupan lokomotorni aparat. Pospješuje i razvoj kognitivnih i konativnih sposobnosti. Tokom plivanja uključeni su svi mišići, zbog čega je riječ o jednom od najzdravijih sportova za rast i razvoj djece-naglasio je Pavlović.

Školu plivanja organizovala je lokalna uprava. Uz diplome polaznici su dobili i majice kao uspomenu. U posljednih osam godina vještinu plivanja savladalo je 300 polaznika škole na fočanskom Akva parku.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: