Vijesti

Suša smanjila ponudu domaćih proizvoda na fočanskoj pijaci

06.08.2022 | 12:02 Suša smanjila ponudu domaćih proizvoda na fočanskoj pijaci

Pored velike suše i nedostatka vode proizvođači voća i povrća u Foči uspijevaju da uzgoje svoje proizvode i ponude ih Fočacima na gradskoj pijaci.

Cijene domaćih proizvoda u Foči još uvijek nisu rasle i skoro da se i ne razlikuju od onih u prodavnicama, ali proizvođači tvrde da će do jeseni cijene voća i povrća, ali i mliječnih proizvoda biti veće.

Ove subote, na fočanskoj pijaci cijena paradajza je dvije marke, krastavac je marku, dok su domaće paprike tri marke. Blitva se može kupiti po cijeni od 2,5 KM, koliko košta i crni luk, dok je bijeli luk 15 maraka. Boranija je pet maraka, a krompir 1,5 KM.

Ponuda voća na gradskoj pijaci je slabija, pa se na tek ponekoj tezgi mogu naći maline koje koštaju 12 maraka, aronija je 10, breskve dvije marke a jabuke marku.

Vinka Radović iz Slatine stalni je prodavac na fočanskoj pijaci. Kaže da imaju dovoljno vode te da im suša nije nanijela veliku štetu na usjevima: „Mi imamo dobru vodu, tako da uspijevamo sve da održimo. Posadila sam 10.000 struka kupusa i zadovoljna sam uzgojem. Zadovoljna sam i prodajom, sve što donesem na pijacu ja prodam, jer me građani znaju i znaju da je sve na mojoj tezgi domaće“.

Milena Joković na pijaci prodaje mliječne proizvode. Suša mnogo  utiče na kvalitet mlijeka, a uslijed velikih vrućina ispaša stoke na pašnjacima skoro je nemoguća: „Suša je trave nema, stoka nam je stalno u štalama. Zbog toga je realno i da cijene mliječnih proizvoda budu veće, jer je poskupjelo i sijeno, ali narod nema para pa je onda i teško dići cijene“.

„Suša je, povrće slabo uspijeva a i stoka nema šta da jede. Ali eto prodajemo ponešto svake subote, od sira i mlijeka pa do jaja, voća i povrća, šta imamo iznesemo na pijacu. Cijene su pristupačne a i dosta naroda cijeni domaće proizvode, pa imamo i stalne kupce“, rekla je Cmilja Anđelić iz Orahova koja pored mliječnih proizvoda prodaje i voće i povrće, koje uzgaja na svom imanju.

Na pijaci u Foči cijena bijelog mrsa i masnog sira je 10 maraka, kravlji sir je sedam a domaće mlijeko 1.70 maraka. Domaća jaja cijene se 0,40 maraka po komadu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: