Kultura

KUD Foča sa prijateljima čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda

06.08.2022 | 13:04 KUD Foča sa prijateljima čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda

Igrama iz Dimitrovgrada, Niša, Slavonije, Beograda, Banata te Vlaškim igrama kulturno-umjetnička društva iz Kopra, Vlasenice, Kraljeva, Bečeja i Foče nastupili su na Smotri folklora koja je sinoć održana u Foči. Igralo se i pjevalo i na ulicama Foče, kojima je prošao svečani defile svih učesnika Smotre.

U Foči su prvi put nastupili članovi  Akademsko-kulturno umjetničkog društva „Kolo“ iz Kopra koje njeguje kulturu srpskog i  ostalih balkanskih naroda.  Društvo vodi etnokoreolog i etnomuzikolog dr Vesna Bajić Stojiljković koja ističe da im je veliko zadovoljstvo što su uspostavili saradnju sa KUD-om Foča:

„Povezivanje društava jako je važno, s obzirom na to da se svi bavimo istim poslom. Svi mi na svoj način čuvamo tradiciju, ali svi znamo na koji način da je prenesmo na mlađe naraštaje. Drago nam je što smo uspjeli da dođemo i u ovaj kraj Bosne i hercegovine i da razmijenimo iskustva“.

Cilj Kulturno-umjetničkog društva „Đido“ iz Bečeja, koje se u Foči predstavilo sa „Igrama iz Banata“ i „Vlaškim igrama“,  je očuvanje tradicije i kulture naroda sa ovih prostora, ističe umjetnički rukovodilac ansambla Goran Dumanović:

„ Igramo skoro sve koreografije koje se igraju u Srbiji. Živimo u Vojvodini gdje ima dosta nacionalnih manjina tako da igramo i njihove igre. Imamo bogat repertoar sa 30 postavljenih koreografija“.

Kulturno-umjetničko društvo „Birač“ iz Vlasenice predstavilo se sa Igrama iz Dimitrovgrada. Drugi put nastupaju u Foči kaže član Upravnog odbora ovog Društva  Marko Mišić:

„Drago nam je da opet nastupamo u Foči, nadamo se da će ova Smotra postati tradicionalna i da ćemo mi imati priliku da ugostimo članove KUD-a Foča u Vlasenici“.

Folklorni ansambl „Karanovac“ iz Kraljeva, pored brojnih nastupa u zemljama Evrope i u Sjedinjenim amričkim državama, tri puta je nastupao u Foči. Sinoć su se predstavili sa „Igrama iz Beograda“ i „Igrama iz Niša“. Direktor Ansambla Marko Ljubojević kaže da uvijek rado dolaze u Foču i da su prezadovoljni saradnjom sa KUD-om Foča:

„Rukovodioci KUD-a Foča ostali su nam u sjećanju kao ekipa za primjer, odlična ekipa za druženje i ozbiljna ekipa za rad. Vidi se da odlično funkcionišu i mi volimo svaku saradnju sa njima“.

Nakon dvije godine pauze zbog epidemije virusa korona Smotra folklora u Foči okupila je pet kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Slovenije. Saša Stanić, sekretar KUD-a Foča ističe da je okupljanje brojnih društava na zajedničkom koncertu velika prednost kako zbog publike koja se upoznaje sa tradicijom i kulturnom srpskog naroda, tako i zbog folkloraša koji, gledajući druga društva kako igraju, mogu mnogo da nauče.

„Imamo u planu i razmjenu koreografija sa nekim društvima, jer oni imaju profesionalne koreografe koji mogu da nam ustupe koreografije. Drago nam je da možemo da organizujemo brojne manifestacije u Foči i da upotpunimo kulturna dešavanja, kojih svakako fali u našem gradu“.

Učesnici Smotre folklora nastupiće pred fočanskom publikom i večeras na manifestaciji „Dani borovnice“ koja se održava na Trgu kralja Petra od 19.00 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: