Vijesti

UB Foča: Utvrđuju se okolnosti neželjenog događaja u porodilištu

24.08.2022 | 16:42 UB Foča: Utvrđuju se okolnosti neželjenog događaja u porodilištu

U Univerzitetskoj bolnici u Foči pokrenut je interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta koji se desio u toj ustanovi, kada je novorođenče prilikom poroda palo na pod. Izrazili su žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio navodeći da zbog istrage ne mogu iznositi više podataka o stanju bebe, ali da stoje na raspolaganju kao ustanova svim nadležnim organima koji istražuju ovaj događaj.

-Izražavamo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj Ustanovi. Preduzete su sve mjere na adekvatnoj opservaciji novorođenčeta, koji se odnose na ljekarske preglede, dijagnostiku i zdravstveno stanje novorođenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva je bilo stabilno. Nakon provedene dijagnostičke obrade donesena je odluka nadležnih ljekara, pedijatara i ginekologa, da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu radi nastavka liječenja. Neželjeni događaj je prijavljen od strane nadležnog ljekara, a u skladu s pravilom o prijavi svih neželjenih događaja pokrenut je postupak- saopšteno je iz Univerzitetske bolnice u Foči.

Prema nezvaničnim informacijama beba je ispala medicinskim radnicima tokom poroda i zadobila je povrede glave. Zbog sumnje da je u bolnici povrijeđeno novorođenče fočanska poliicija pokrenula je istragu.

U PU Foča Radio Foči je rečeno da im je  slučaj prijavljen 20. avgusta, a porod je izvršen dan ranije.

-Dežurni ljekar Kliničkog centra univerziteta  Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istog dana od strane oca novorođenčeta prijavljen je nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča.  O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći-rečeno je u PU Foča.

Dodali su da će više detalja o ovom događaju biti poznato nakon istrage i utvrđivanja svih okolnosti.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: