Vijesti

IMA LI PAMETI U ELEKTROPRIVREDI REPUBLIKE SRPSKE?

13.09.2022 | 14:33 IMA LI PAMETI U ELEKTROPRIVREDI REPUBLIKE SRPSKE?

Odluka da se raspiše tender za odabir stručno-tehničkog nadzora nad izgradnjom hidroelektrana na rijeci Bistrici kod Foče u vrijednosti 3 miliona KM je skandalozna. Ona govori ne samo o rasipničkom odnosu u javnom predeuzeću Elektroprivreda RS već i o potpunom zaokretu i odustajanju od višedecenijske prakse da se uz učešće vlastith snaga i kadrova grade novi energetski objekti.

Kao primjer da se nekada vodilo računa o ekonomičnosti, ali i o stvaranju vlastitih kadrova mogu navesti preduzeće HE na Drini koje je izgradilo hidroelktranu Višegrad, gdje je formiran nadzorni tim u kome su primljeni isključivo domaći stručnjaci. U toku izgradnje objekta, uz nekolicinu iskusnih, stasao je veliki broj mladih inženjera i ostalog tehničkog osoblja koji su,što je posebno bitno, preuzeli upravljanje hidroeletranom kada je puštena u pogon.

Tenderskom dokumentacijom za realizaciju nadzora nad izgradnjom hidroelktrana na rijeci Bistrici predviđeno je 11 stručnjaka različitih profila. Svjedoci smo da je zadnjih godina primljen u elektroprivredu veliki broj novih radnika rezličitih struka, posebno u predizbornim vremenima. Postavljam pitanje zašto od već zaposlenih nije formiran nadzorni tim? Ko će upravljati izgrađenim objektima?Da li odgovorni u elektroprivredi na ovaj način priznaju da vode pogrešnu razvojnu i kadrovsku politiku ili je u pitanju nešto drugo? Odgovor na ova pitanja je jasan. Previše politike a premalo struke. PDP je u svom programu tredvidjela niz mjera kojima će se otkloniti evidentni problemi i na efikasan način regulisati poslovanje javnih preduzeća . Prva i najvažnija je potpuna depolitizacija usvajanjem novog Zakona o javnim preduzećima.

JAVNA PREDUZEĆA MORAJU BITI RESURSI ZA OPŠTE DOBRO A NE ZA PARTIJE !!!

(Sponzorisan tekst)

Podijelite vijest: